Pojava mutacije virusa afričke svinjske kuge na kineskim farmama, u upotrebi neodobrene vakcine

Pojava mutacije virusa afričke svinjske kuge na kineskim farmama, u upotrebi neodobrene vakcine

Sredinom januara jedan od tekstova Reutersa upozorio je na pojavu mutacije virusa afričke svinjske kuge (ASK), i pri tome postoji izvesna sumnja da je razlog nastanka mutacija upotreba ilegalnih vakcina. O ovim oblicima virusa govorio je za Pig Progress jedan veterinar iz Pekinga, dr Vejn Džonson, koji se u praksi susreo sa novom mutacijom.

U prirodi je uobičajeno da virusi povremeno mutiraju. Ipak, nema naznaka da je virus koji se pojavljuje u Kini prirodna mutacija, kaže dr Džonson.

„S obzirom na to da vakcina nije odobrena, nelegalna i zvanično zabranjena, ne postoje pouzdane informacije o tome koliko je vakcine upotrebljeno i koliki je deo prisustva virusa usled upotrebe vakcine”, ukazao je on. Dr Džonson tvrdi da je ova vakcina još u upotrebi, i ukazuje da je prisutan osećaj bespomoćnosti kod svinjara, pa je u takvim okolnostima svaka farma podložna smicalicama „dobro organizovanih huligana“ i „prevaranata“.

Problem postaje složeniji jer je detektovanje nove verzije teže od obične afričke svinjske kuge. Prema njegovom iskustvu, bilo je teško i sa običnim virusom, pošto brisevi iz usta imaju samo određen stepen pouzdanosti, koji je kod nove vrste još niži.

Nema vakcine, ali je potvrđen napredak

Afrička svinjska kuga prvi put je zabeležena na teritoriji Evropske Unije 2014. godine. Prema evidenciji Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), za poslednje četiri godine na tlu Evrope je od ove bolesti uginulo oko 1.4 miliona svinja. Od avgusta 2020. u Srbiji je eutanazirano 619 grla svinja.

Afrička svinjska kuga je zarazna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Pošto još nije otkrivena vakcina ili lek protiv ove bolesti, preventivne mere podrazumevaju masovno klanje svinja u kontaminiranoj oblasti.

U ovom trenutku zvanične zdravstvene institucije prijavljuju da rade na svojim vakcinama, i objavile su sredinom protekle godine napredak u istraživanjima.

Virus nije opasan po ljude, ali izaziva teške socio-ekonomske posledice, te je važno preduprediti širenje poznatim preventivnim merama i ranim poznavanjem simptoma. Kada se ASK pojavi, kod svinja dolazi do gubitka apetita, energije, groznice, povraćanja, dijareje i crvenila kože. Bilo koji od uočenih simptoma je znak da kontaktirate veterinara.

Zaraza se širi i direktnim i indirektnim putem, direktnim kontaktom sa zaraženim svinjama ili konzumiranjem kontaminirane hrane, od ujeda inficiranih krpelja, i putem kontakta sa kontaminiranom opremom.

U Kini rekordne cene, iako svinjarstvo trpi veliki gubitke u brojnosti

Iako su izbijanja afričke svinjske kuge u Kini 2019, dovela do procenjenog nestanka najmanje 40% stada krmača u zemlji, u takvim okolnostima upravo je taj nedostatak bio razlog pojave rekordnih cena i profita. A da bi država adekvatno rešila problem nastaje situacija da su sada svuda izgrađeni objekti za svinje. O jednom od takvih objekata izveštavao je Reuters 2020, i tom prilikom je nastao pozamašan članak o objektu koji ima 21 sprat, u kom se može smestiti do 84 000 krmača.

U izveštaju iz januara 2021. godine, kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova evidentiralo je 1 zaraženu farmu u provinciji Guangdong sa 1 015 svinja.

Opširnije informacije o afričkoj svinjskoj kugi, simptomima i prevenciji, pročitajte na zvaničnom sajtu Uprave za veterinu.

Izvor: Pig Progress

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica