Tenzije između Rusije i Ukrajine DIŽU CENE pšenice u svetu

Tenzije između Rusije i Ukrajine DIŽU CENE pšenice u svetu

Cena pšenice konstantno je nestabilna. Tenzije između Rusije i Ukrajine, kao i opasnosti od izbijanja rata i uzimanje profita dovode do znatnih fluktuacija na tržištu.

Psenica-Agromedia

Zbog tenzija između Rusije i Ukrajne cene pšenice variraju. Jednog dana cena je jako visoka dok već drugog pada. Sve do 2007. cena pšenice je imala relativno malo odstupanja. Kretanja cena ove sezone – baš kao i 2008, 2011. i 2012. – posebno su upadljiva.

Berze u Parizu i Čikagu

Prošle nedelje cena pšenice na tržištu u Parizu porasla je za 2 do 2,5 odsto. To znači da su cene na ovoj berzi već blizu 280 evra po toni. U Čikagu su cene blago porasle za oko 1%.

Manji izvoz iz Rusije

U Rusiji su indikatorske cene za izvoz ponovo blago pale. Sada od 2,70 do 334,20 dolara po toni. Međutim, zbog skupljeg dolara, cene u evrima su na najvišem nivou, preko 300 evra po toni. Baš kao u 2. nedelji ove godine. Izvoz pšenice iz Rusije porastao je prošle nedelje na 23,6 miliona tona uprkos izvoznim carinama koje su i dalje veoma visoke.

Ruske železnice pretpostavljaju da će u ovoj kalendarskoj godini izvoz ponovo porasti. U tom cilju, procenjuje se da će železnički transport biti 3,5% veći od 25 miliona tona prevezenih vozom prošle godine.

Uticaj svetskog tržišta na Srbiju

Zbog svetskih dešavanja cene hrane u Srbiji su u porastu. U decembru je hrana poskupela za nekih 12 odsto u odnosu na decembar 2020. godine. Hleb i žitarice su poskupele za 11,2 odsto. Nedostatak sirovina, poskupljenje goriva, pšenice i drugih žitarica uticao je na cene u Srbiji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica