Stop izgradnji mini-hidroelektrane na Lopatnici

Stop izgradnji mini-hidroelektrane na Lopatnici

Na protesnom okupljanju početkom ove nedelje meštani bogutovačkog kraja poručili su slovenačkoj firmi koja ima nameru da gradi mini-hidroelektranu na jednoj od naših najlepših i najčistijih reka da će se odlučno tome suprotstaviti.

Reka @ AGROmedia 

Nakon okupljanja meštani su nam rekli da se protive odluci investitora iz Slovenije da na Lopatnici gradi mini-hidroelektrane jer je to reka od koje zavisi sadašnji život i budućnost Bogutovca, Lopatnice, Stanče, Tolišnice, Propljenice i okolnih sela i zaseoka. Iz tih razloga duž Lopatnice postavljene su table sa upozorenjem da meštani neće dozvoliti da njihov ekološki park i zdravo okruženje bilo ko ugrožava – ne samo stranci nego i domaći investitori kojima je novac važniji od svega.

To što se radi bez našeg znanja je velika sramota. Mi ne damo našu Lopatnicu jer nam je ona izvor života i egzistencije, ne samo u materijalnom smislu. To je raj za odmor kojim možemo da se ponosimo. Ovde je dosta ljudi koji se bave seoskim turizmom, u blizini je čuvena Bogutovačka banja, izvor zdravlja za mnoge ljude iz zemlje i inostranstva koja radi zahvaljujući meštanima, jer su grad Kraljevo i država po svemu sudeći od nje digli ruke“, kaže Dragan Matović, vlasnik čuvene „Matovića vodenice“, koja sa okruženjem predstavlja ekološki i turistički biser čitavog kraja.          

Meštani su na protesnom okupljanju potpisali peticiju koju su uputili nadležnim institucijama u kojoj su izrazili protivljenje bilo kakvoj gradnji na Lopatnici i njenom priobalju, uključujući i mini-hidroelektrane.

Protesti se šire

Proteste su najavili i meštani Stanče i Mlanče koji se protive izgradnji mini-hidroelektrane na Studenici. Nju planira da gradi jedna kragujevačka firma koja ima podršku Gradskog veća u Kraljevu, uprkos negativnom stavu gradskog odeljenja za urbanizam i komunalno-stambene odnose.

Ukoliko bi se kojim slučajem izgradile obe planirane mini-hidroelektrane na Lopatnici i Studenici, jedna od druge bile bi udaljene svega petnaestak kilometara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica