Ratari zahtevaju pomoć kako bi nastavili sa poljoprivrednom proizvodnjom

Ratari zahtevaju pomoć kako bi nastavili sa poljoprivrednom proizvodnjom

Udruženje Pančevački ratari, asocijacija Agrarni forum Pančevo, udruženje Građanska neposlušnost iz Dolova i udruženje Agroligistik iz Dolova zahtevaju pismeni odgovor Ministarstva poljoprivrede i ispunjenje njihovih zahteva povodom olakšica koje bi im omogućile nastavak poljoprivredne proizvodnje.

Ilustracija: ratarska proizvodnja - © Pixabay

„Zajednička sednica Vlada Republike Srbije i Vojvodine je održana 06. oktobra i tada su na konferenciji za štampu i medije objavljene odobrene mere za ublažavanje posledica ekstremne suše. Među objavljenim merama obeju Vlada nije odobren nijedan zahtev koji smo tražili ispred 3 udruženja i asocijacije poljoprivrednika, pre svega ratara“ navodi se u zajedničkom saopštenju.

Materijalno i finansijsko stanje ratara krajnje dramatično

„Pošto je proteklo bar 4 meseca po završetku jesenje žetve, smatramo da su Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije imali dovoljno vremena da u potpunosti sagledaju posledice ekstremne suše i elementarnih nepogoda iz 2017. godine i zvanično objave i odobre mere sa odloženim dejstvom pred prolećne radove i prolećnu setvu 2018. godine“ piše u saopštenju.

Ilustracija: Priprema za setvu - © Pixabay

Ova udruženja zbog navedenih razloga zahtevaju ispunjenje sledećih zahteva:

1. Traže otpis iznosa naknade za odvodnjavanje do kraja 2016. godine, odnosno celokupne kamate i većeg dela osnovice koja prevazilazi stopu po tada važećem zakonu o vodama.


Za subvencije izdvojeno 20 miliona dinara

„Tokom novembra i decembra 2016. godine počela su da stižu rešenja za naplatu naknade za odvodnjavanje retroaktivno za 2015. i 2016. godinu na osnovu uredbe Vlade Republike Srbije po stopama od 700,88 za poljoprivredno zemljište i 700,88×20 za građevinsko zemljište, što daleko prevazilazi zakonski okvir. Zahtevamo:

a) mišljenje


b) predlog za ocenjivanje zakonitosti opšteg akta – podnet Ustavnom sudu Srbije, još jednom ukazujemo na nezakonito postupanje u vezi obračuna naknade za odvodnjavanje, koja po prirodi predstavlja javnu dažbinu i utvrđuje da se na osnovu elemenata koji su zakonom definisani“ navodi se u saopštenju.

Ilustracija: Proizvodnja kukuruz - © Pixabay


2. Da se dizel gorivo za poljoprivredu (agro-dizel) oslobodi celokupne akcize, koja sada iznosi 53 dinara za litar dizel goriva.

U saopštenju se dalje navodi da su ratari „bankrotirali“ i da je pod znakom pitanja njihov nastavak bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom

„Mnogi se još uvek premišljaju šta će i kako će, jer još uvek iščekuju pomoć države i značajno umanjenje državnog nameta na osnovno pogonsko dizel gorivo, koje je opterećeno državnim nametima sa 55% na maloprodajnu cenu goriva. Akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, markiranje goriva, monitoring kvaliteta i PDV su sada opterećenje na svaki litar dizel goriva, 80 dinara“, piše u saopštenju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica