Poljoprivrednicima će biti DUPLIRANA davanja po hektaru

Poljoprivrednicima će biti DUPLIRANA davanja po hektaru

Vlada Srbije donela je odluku da poljoprivrednicima duplira davanja po hektaru, pa će umesto 4.000 dinara po hektaru, sada biti isplaćeno 8.000 dinara po hektaru, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Traktor - ©Pixabay

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je tu odluku donela zbog energetske krize i važnosti hrane u celokupnom sistemu.

„Vlada Srbije je donela odluku da poveća davanja za srpski agrar po hektaru, umesto 4.000 dinara po hektaru, sada će Vlada Srbije davati 8.000 dinara po hektaru ili ukupno više od 120 miliona evra davanja“, rekao je Nedimović.

Kaže da će sva sredstva biti isplaćena u prvih 10 dana marta kako bi se nesmetano realizovala prolećna setva.

Nedimović je istakao da vlada iz godine u godinu povećava budžet za srpski agrar i dodao da vlada i poljoprivrednici zajedno svake godine povećavaju izvoz srpske hrane.

„Nadam se da će ova mera doprineti boljoj realizaciji i boljoj uspešnosti srpskog agrara“, naveo je Nedimović.

Udruženja poljoprivrednika nezadovoljna razgovorima

Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine nisu na današnjem sastanku u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede prihvatili povećanje državne subvencije po hektaru sa 4.000 dinara na 8.000 dinara.

To je izjavio za Tanjug jedan od učesnika sastanka predsednik udruženja „Dolovački paori“ Marko Bojtar.

„Ministar je ponudio još 4.000 dinara na postojeću subvenciju, koja bi bila uplaćena od 3. marta, ali smo mi rekli da je to za nas neprihvatljivo, a ostavićemo članstvu da odluči šta dalje da se radi“, rekao je Bojtar.


Naveo je da su na razgovorima u kabinetu premijerke Brnabić učestvovali predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Dolova, Srbobrana, Zrenjanina, Botoša, Stajićeva i Srpskog Itebeja.

„Naš zahtev je bio da subvencija po hektaru bude 200 evra za površinu do 100 hektara, plus regresirani dizel po ceni oslobođenoj akciza, ali nam je na sto stavljen predlog od 8.000 dinara koji mi nismo prihvatili“, naveo je Bojtar.

Dodao je da su poljoprivrednici predložili alternativu od 12.000 dinara po hektaru za površine do 20 hektara, a da se nakon formiranja nove Vlade Srbije donesu uredbe o povećanju subvencije i ukidanju akciza na dizel, ali da ni to nije prihvaćeno.


„Premijerka je rekla da u budžetu ne postoji prostor za takve mere i da Vlada u tehničkom mandatu pred izbore ne može da donosi takve odluke“, preneo je Bojtar.

Objasnio je da je suma od 12.000 dinara po hektaru zatražena, zbog toga što je prošle godine za iznos subvencije od 4.000 dinara moglo da se kupi 100 kilograma đubriva, a da danas ta količina mineralnog đubriva neophodnog za prolećnu setvu košta 100 evra.


Izvor: Topppress.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica