Vranje – VISOKE subvencije za razvoj poljoprvrede

Vranje – VISOKE subvencije za razvoj poljoprvrede

Na sednici Gradskog veća u Vranju odlučeno je da će za razvoj poljoprivrede biti izdvojeno 33,5 miliona dinara. Ova sredstva izdvojena su za  sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada za ovu godinu.

Bašta- ©Canva

Tako će kroz mere direktnih davanja dva miliona dinara biti opredeljena za regres, odnosno veštačko osemenjavanje krava, trinaest miliona za pomoć individualnim poljoprivrednim proizvođačima za nabavku plastenika i neophodne poljoprivredne mehanizacije, dvanaest miliona dinara subvencije za udruženja iz oblasti poljoprivrede, tri miliona za razvoj ruralne infrastrukture i kopanje bunara i tri miliona za organizaciju sajmova.

Većnici su usvojili i pravilnik o načinu ostvarivanja prava naknade troškova za vantelesnu oplodnju u ovoj godini.

„Svi uslovi za ostvarivanje ovih prava su ostali isti uz dodtak da za ova sredstva mogu da konkurišu i majke koje su vantelesnom oplodnjom već dobile jedno dete. U prethodnoj godini grad je finansirao deset vantelesnih oplodnji, a uspešnih je bilo 40 posto.“, istakla je Danijela Milosavljević, portparol Gradskog veća.

Ona je naglasila da će porodice sa duplim blizancima i trojkama i u ovoj godini moći da ostvare pomoć u iznosu od po 12.000 dinara, a da su zahvaljujući solventnosti gradskog budžeta predviđene subvencije i za prevoz stanovinicima koji žive u brdsko planinskim predelima u iznosu od 50 posto. Na današnjoj sednici većnici su, prema njenim rečima, razmatrali i  Nacrt Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada i utvrđenu mrežu monitoringa na teritoriji grada koju čine tri merne stanice, dve iz državne mreže za automatsko praćenje kvaliteta vazduha i jedna koja pripada lokalnoj mreži.

Na sednici su između ostalog usvojeni i izveštaji o realizaciji projekata verskih zajednica i projekata iz oblasti kluture i predlog da se u periodu od 5. do 8. marta omogući prodaja cveća i suvenira na gradskom šetalištu.

Izvor: Jugmedia.rs

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica