Ove godine dodatni podsticaji za poljoprivrednike u Kikindi

Ove godine dodatni podsticaji za poljoprivrednike u Kikindi

Pored planiranih 117 miliona dinara namenjenih agraru, kikindski poljoprivrednici tokom ove godine moći će da očekuju dodatne subvencije i podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju. Između ostalog, to se odnosi i na neophodno osiguranje useva.
 

Dodatne subvencije za poljoprivrednike u Kikindi - © Agromedia

Sredstva namenjena agraru biće utrošena na održavanje atarskih puteva, odvodnjavanje, uređenje kanalske mreže, rad poljočuvarske službe i protivgradne odbrane, ali i na dodatne subvencije i mere podsticaja.

Predloženo je da vlasnici parcela na kojima je prošlogodišnji grad napravio štetu imaju prioritet prilikom dobijanja sredstava za osiguravanje useva. Za tu namenu iz budžeta je izdvojeno 1,5 miliona dinara.

Subvencionisanje troškova uginuća stoke uvodi se prvi put. U toku su pripreme pravilnika koji bi utvrđivao kriterijume na osnovu kojih bi stočari mogli da ostvaruju to pravo, navodi Imre Kabok, član Gradskog veća.

Očekivano subvencionisanje kamatnih stopa za povoljnije kredite kikindska lokalna samouprava najavila je i za 2017. godinu. Ovi podsticaji vršiće se preko Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Paori naglašavaju da je za pravovremeno korišćenje tih subvencija neophodna bolja informisanost poljoprivrednika. Isto tako, važno je i veće angažovanje lokalne samouprave.

U Kikindi bi agrarni budžet trebalo da bude značajna podrška razvoju poljoprivrede. Tome bi mogli da doprinesu češći razgovori ili organizovani skupovi predstavnika grada i poljoprivrednika.

Poljoprivrednici u Kikindi očekuju da će sredstva iz budžeta namenjena agraru biti svrsishodno trošena.


Tekst je originalno objavljen na portalu RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica