Dani sremuša u Neštinu i Viziću

Dani sremuša u Neštinu i Viziću

Dani sremuša biće održani u subotu 31. marta u Neštinu i Viziću, u organizaciji Udruženja građana „Stav“ i Turističke organizacije Bačke Palanke.

 

Sremuš - © Pixabay

 

Ovu manifestaciju podržali su lokalna samouprava i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a promovisana je u Bačkoj Palanci, Sremskim Karlovcima i Šidu.

Iz ovog udruženja kažu da je novina u odnosu na prošlu godinu, to što je organizovan prevoz od Bačke Palanke do ova dva sela u Sremu.

Skup sa sremačkim doručkom zakazan je od 10 sati u muzeju na otvorenoj, odnosno Sremskoj kući u Neštinu. Sastavni deo manifestacije je biciklističko-pešačka ruta „Manastirska avantura“ u dužini od 14 kilometara, poseta manastiru Đipša, poseta vinarijama uz degustaciju vina i rakija, a potom sledi odlazak u „Baštu sremuša“ gde će biti organizovana edukacija i zabavni program.

U sklopu manifestacije, o sremušu će govoriti tri stručnjaka.

„Govoriće doktor medicine Nebojša Đurčan, student doktorskih studija za gastronomiju Maja Banjac i dr Milica Aćimović, doktor biotehničkih nauka Instituta „NS Seme“. Prisutni će čuti koliko je sremuš zdrav i lekovit, ali će se čuti nešto više i o njegovom korišćenju u gastronomiji. Cilj nam je da promovišemo zdrav način života, obilazimo ono što Neštin i Vizić trenutno mogu da ponude ljudima, a ne promovišemo uništavanje sremuša kako to neki pokušavaju da prikažu. Biće to, svakako, lep vikend u prirodi“, rekao je Zoran Jovičin iz UG  „Stav“.

Izvor: Dnevnik.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica