Breskve i nektarine sa severa Grčke stižu i do naših marketa

Breskve i nektarine sa severa Grčke stižu i do naših marketa

Protekle nedelje je u Beogradu održana edukacija o kvalitetu poljoprivrednih proizvoda koji nam dolaze iz zemalja Evropske Unije. Ovom prilikom najviše se govorilo o breskvama, nektarinama, trešnjama i jabukama koje nam stižu iz Grčke i visokoj nutritivnoj vrednosti koje ove voćke imaju.

„Naša poseta se realizuje u okviru programa EU a sve to iz razloga kako bi se ljudi u Evropi informisali o visokokvalitetnim proizvodima. Znate stara grčka izreka kaže „Jedna jabuka dnevno tera doktora daleko“, a upravo to i jeste naš cilj da kroz ove proizvode pokažemo da grčki proizvođači poštuju okolinu, imaju dobru proizvođačku praksu, primenjuju tačno ono što treba pritom zanemarujući mogućnosti brze i lake zarade“, kaže Georgios Gormentzas, direktor instituta Geaepihirin.

U ovom projektu učestvuju dve organizacije proizvođača ASEPOP iz Velvetosa i ZZ Rahes iz Pierije. Ove dve zadruge u severnoj Grčkoj proizvode breskve, nektarine, jabuke i trešnje primenjujući kvalitetnu agrotehniku sa zadovoljavajućim rezultatima.

Grčke breskve i nektarine u srpskim marketima - © Pixabay

Predstavnici ove zadruge veruju da proizvođači u Srbiji poštuju zemlju koju obrađuju i životnu sredinu a pritom vode računa i o dobroj poljoprivrednoj praksi. Iz tog razloga su pokrenuli projekat koji će trajti 3 godine i koji će promovisati određene voćne kulture koje dolaze iz Grčke.

„U prvoj fazi bismo želeli da se ovi proizvodi uključe na srpsko tržište u što većem obimu. Jedna od ove dve zadruge je već prisutna ovde tako da smo već poznati na ovom tržištu. Zato i jesmo izabrali Srbiju za ovaj program. A cilj je da se obrt povećava iz godine u godinu, da srpski kupac kada uđe u neki market pronađe i ove voćke iako su to sezonski proizvodi“, ističe Efthimis Balanis, direktor ZZ ASEPOP Velvetos.

Ove dve zadruge obrađuju oko 800 ha, a ukupna proizvodnja dostiže i do 20.000 tona voća. Najveći deo čine nektarine i breskve, skoro oko 14.000 tona, dok ostalo čine drugi proizvodi. A upravo ove voćne vrste zadrugari žele da se plasiraju u srpske markete.

Sagovornici: Georgios Gormentzas, direktor instituta Geaepihirin
Efthimis Balanis, direktor ZZ ASEPOP Velvetos

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica