Ministarstvo za brigu o selu

Adresa: Bulevar Mihajla Pupina 2a, Beograd

E-mail: kabinet@mbs.gov.rs

Telefon: +381 11 311 2282; +381 11 267 3027

Sajt: Ministarstvo za brigu o selu

Ministar Milan Krkobabić

U Srbiji ima 570 hiljada seoskih domaćinstava na kojima živi oko milion stanovnika, kao i 200 hiljada hektara neobrađenog državnog zemljišta i oko 150 hiljada napuštenih kuća.

U protekle tri godine u okviru akcije „500 zadruga u 500 sela“ vraćen je duh zadrugarstva i poverenje u udruživanje, o čemu svedoče 722 novoformirane zadruge. Zadružni sistem Srbije iz dana u dan je sve jači, jer je proces gašenja zadruga preokrenut u novu nadu i šansu za ekonomsku egzistenciju više desetina hiljada domaćinstava. Danas je u Srbiji oko 35.000 zadrugara i više od 100.000 kooperanata. Registrovano je oko 4.500 zadruga, od čega su 2.500 aktivne, a 2.000 poljoprivredne.

U 2020. godini predstavljen je Nacionalni program za preporod sela Srbije, napisan je od strane Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, koji čini 78 uglednih javnih ličnosti iz oblasti poljoprivrede, agroekonomije, infrastrukture, zdravstva, kulture, umetnosti, prosvete i sporta. Među njima je 37 univerzitetskih profesora, više šefova katedri, direktora instituta, kao i slavnih reditelja, glumaca, pesnika i muzičara čiji su koreni na selu.

Nacionalnim Programom za preporod sela Srbije su obuhvaćeni svi aspekti i mere čijom bi se realizacijom zaustavilo propadanje i podstaklo oživljavanje srpskog sela i zaštili strateški interesi Srbije, pogotovo u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.

Neke od novih predloženih mera su:

  • formiranje državnog Fonda za razvoj seoske infrastrukture,
  • posebni finansijski podsticaji za mlade bračne parove, žene i decu koji žive na selu,
  • ustupanje zemljišta u državnom vlasništvu, do 50 hektara, na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima,
  • dodela kuća pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da dođu da žive na selu i obrađuju zemlju,
  • smanjenje stope poreza na dodatu vrednost za poljoprivredne zadruge i potpuno oslobađanje većine poreza u pograničnim i brdsko-planinskim područjima.

Za život na selu važna je zdravstvena zaštita, sport, kulturni i društveni život, zaštita kulturne baštine i okoline.

Osnova za realizaciju programa za oživljavanje sela je najavljeni investicioni plan „Srbija 2025″, vredan 14 milijardi evra, kojim su velika sredstva planirana upravo za izgradnju infrastrukture i poboljšanje života na selu.