Vredni i POUČNI SAVETI kako IZABRATI KROMPIR za naklijavanje

Vredni i POUČNI SAVETI kako IZABRATI KROMPIR za naklijavanje

Semenski krompir je osnova od koje polazimo kada želimo da proizvodimo krompir. Semenski krompir mogu biti napravljene sorte koje možemo kupiti i gajiti. Naravno, moguće je koristiti i krtole koje su prethodnih godina redovno uzgajali. U uzgoju krompira seme diktira uspeh i zbog toga je važno da znate nekoliko osnovnih stvari o naklijavanju krompira i odabiru semena.

Dobro skladištenje semenskog krompira

Pretpostavimo da ste odlučili da uzgajate krompir koji ste sami proizvodili, najpre je važno da proverite da li je semenski krompir dobro skladišten do proleća. Dobro bi bilo da je on lepo raspoređen po gajbicama koje ste odložili u svom podrumu, ili u prostoriji koja ima potrebnu hladnoću. Rezultat ovakvog skladištenja je krompir dobre strukture, čvrst i pun, sa malim začecima klica. To je krompir koji je odličan za naklijavanje, i kasnije za setvu.

Važno je da znate da će krompir previše naklijati ukoliko je skladišten u toplim prostorijama. Klice koje previše narastu izvlače snagu iz krtole i pretvaraju krompir u loš sadni materijal.

U periodu naklijavanja, ukoliko nemate velike količine krompira, koristite kartone od jaja za ređanje krtola. Poređajte ih uspravno, papir će biti dobar, pruža suvu atmosferu, a krompir se neće ugruvati kao u gajbici.

Odabir sorte i kategorije

U drugom slučaju, kada kupujete krompir,postoji više sorti i odluka je na vama koju ćete odabrati. Ipak, važno je da znate da postoje krompiri nulte produkcije, koji daju najbolji kvalitet, krompiri prve produkcije, koji daju najbolji prinos, i krompiri druge produkcije, oni koji su godinama gajeni i mogu poslužiti za jednu setvenu sezonu.

O ovome je dobro da se raspitate kod proizvođača, a kada je reč o odabiru, naš predlog je nabavka krompira nulte produkcije.

Krompiri se najčešće prodaju u džakovima veličina od 2,5 do 10, pa i dvadeset kilograma, i kada odlučite da ga kupite obavezno proverite ima li deklaraciju. Na deklaracije pronađite koja je krupnoća, sorta i kategorija krompira.

Kako prepoznati dobar semenski krompir?

Zapamtite da je dobar semenski krompir onaj koji ima nekoliko očuvanih okaca na krtoli. Dobru klicu ćete prepoznati po tome da je narasla od 5 do 7 mm, da je čvrsta, krupna, sa puno malih izdanaka sa strane.

Ovakav krompir daje veći broj stabala i veću produkciju krtola.

Ako su vam ovi saveti pomogli, vreme je da odaberete krompir koji vam najviše odgovara, a onda i da se PRIPREMITE ZA SADNJU!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica