Moljac vune – opasnost za vunu i krzno

Moljac vune – opasnost za vunu i krzno

Ukoliko tokom zime čuvate veću količinu vune, morate obratiti pažnju na moljca vune. Ovaj insekt može vam naneti veliku štetu.

 

Moljac © Pixabay

Moljac vune je štetočina koja se može sresti na mestima gde se odlažu vuneni materijali, kao što su: trgovine, skladišta nameštaja, krzna, tepiha, ali i u kućnim uslovima gde se odlažu vuneni odevni predmeti i slično. Ovaj insekt predstavlja naročitu opasnost i za skladišta neobrađene vune.

U pitanju su leptirići veličine 4 do 9 milimetara, zlataste ili slamne boje, sa velikim crnim očima. Gusenica je duga oko 10 milimetara, dok su lutke u sivkastom kokonu od čestica hrane i paučinastih niti, dužine od 4 do 7 milimetara.

Mužjaci su dobri letači i izbegavaju svetlost, dok ženke više hodaju, zbog težine tela. Po sparivanju odmah počinje polaganje jaja, pojedinačno ili u grupicama na vuni. Ženka može da položi i do 100 jaja. Zbog ovako brzog razmnožavanja moljac vune može vrlo brzo uništiti vunu u skladištu ili vunenu odeću i nameštaj. Več neposredno nakon šišanja ovaca i sortiranja vune, moljac može da ugrozi vunu u skladištu.

Jaja nisu jako prilepljena na dlačice vune i lako se stresaju sa odeće. Osetljiva su na temperature od -1 do 4 stepena celzijusa. Gusenice se pile 1-3 nedelje posle polaganja jaja.

Moljac © Pixabay

Gusenice se kriju u ormarima i sanducima

Ispiljene gusenice uvlače se kroz najsitnije pukotine u ormane i sanduke sa odećom koju napadaju. Kroz dve nedelje gusenice opredaju paučinastu navlaku i cevčice od čestica hrane, u vidu hodnika koji imaju otvore sa obe strane preko kojih nastavljaju ishranu i dalju izgradnju. Na kraju hodnika prave kokone i u njima se čaure. Stadijum lutke u kokonu traje 1 do 2 nedelje, kada iz kokona izlaze novi leptiri.


Brzina razvića ovih insekata zavisi od temperature, kao i ishrane. Moljac vune može da ima čak 3 do 4 generacije godišnje, a u povljnim uslovima i više. U nepovoljnim uslovima povećava se broj presvlačenja, dok bez hrane ovi insekti mogu da opstanu nekoliko meseci.

Zaštita od ove štetočine u kućnim uslovima jeste prvenstveno redovno provetravanje i sunčanje odeće. U vreme niskih temperatura poželjno je odeću iznositi na mraz.  

Ormani u kojima držite vunenu odeću moraju biti čisti i usisani, i u njima postavite mirišljave vrećice od lavande, kedrovine, karanfilića i drugih mirišljavih biljaka.


Mere borbe protiv moljca vune u trgovinama i skladištima moraju se primeniti odmah nakon sortiranja vune. Vuna u skladištima mora se tretirati fumigantima, što rade obučena lica licenciranih ustanova.

Autor: dipl. inž. Radmila Ćalić, Savetodavac za zaštitu bilja
Izvor: PSSS


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica