Spasite povrće od PLAMENJAČE – Ovaj preparat deluje pre, ali i POSLE pojave bolesti!

Spasite povrće od PLAMENJAČE – Ovaj preparat deluje pre, ali i POSLE pojave bolesti!

Plamenjača je izuzetno opasna gljivična bolest koja može da napravi štetu i do 100% u povrtarskim kulturama. Iz tog razloga, veoma je važno preventivno primeniti adekvatne mere ili odmah nakon pojave prvih simptoma bolesti.

Galenika Magnetic

Prvi simptomi plamenjače paradajza, krompira, krastavca i luka

Plamenjaču KROMPIRA I PARADAJZA izaziva gljiva Phytophthora infestans. Simptomi se javljaju na listu, stablu i plodu paradajza i na krtolama krompira.

Na listu se javljaju vodenaste pege koje se šire i mogu da zahvate ceo list. Prve pege naječešće nastaju na vrhu ili ivici lista, jer se tu najviše zadržava voda. U vlažnim uslovima na naličju lista pojavljuje se micelijska navlaka bele boje, a za 10-14 dana može doći do potpunog propadanja lisne mase.

Patogen koji prouzrokuje plamenjaču KRASTAVCA je Pseudoperonospora cubensis. Pored krastavca ovaj patogen napada i lubenice i dinje.

Prve zaraze su najčešće na lišću starom 5-15 dana, a simptomi zavise od osetljivosti sorte. Najčešće list izgleda kao mozaik svetlozelenih i tamnozelenih pega.

Zaraženi deo lista se suši i postaje krt, a u vlažnim uslovima u okviru pega na naličju lista se javlja prevlaka koju čine kondije i konidiofore.

Ovaj patogen ostvaruje zarazu na temperaturama 10-27˚C, a optimum je na 16-22˚C.

Plamenjaču LUKA izaziva gljiva Peronospora destructor. Infekcija se javlja kada su temperature od 4 – 25°C (12°C je najpovoljnija temperatura za infekciju), a vlažnost vazduha iznad 80%.


Na mestima gde je ostvarena infekcija lisno tkivo nekrotira i javljaju se izdužene pege koje se šire od vrha ka osnovi lišća. Lišće počinje da vene i da se suši. Plamenjača se brzo širi, te veoma brzo zahvata celu površinu biljke.

Dobra vest je da postoji preparat koji deluje preventivno, ali i nakon pojave prvih simptoma plamenjače – MAGNETIC.

Galenika Magnetic(1)⇒ Efikasno suzbija prouzrokovače plamenjače u paradajzu, krompiru, krastavcu, crnom luku, grašku, praziluku, plavom patlidžanu, tikvi, lubenici, bundevi, dinji


⇒ Deluje preventivno, a najkasnije po pojavi prvih simptoma plamenjače

⇒ Sadrži dve aktivne materije (prоpamokarb-hidrohlorid + fluopikolid ) koje imaju različite mehanizme delovanja, tako da nema straha od pojave rezistentnosti na fungicid


⇒ MAGNETIC ima kratku karencu u povrtarskim kulturama:

  • 3 dana za krastavac, lubenicu, tikvicu, dinju i bundevu
  • 7 dana za paradajz, krompir, crni luk, praziluk i grašak

⇒ Izuzetno otporan na spiranje kišom, pa dugo ostaje na listu biljke i štiti je od plamenjače

⇒ Fluipokolid je veoma jak antisporulant i sprečava razmnožavanje glivica, šta je veoma važno kako ne bi došlo do epifitocije

⇒ Količina primene: 1,2 – 1,6 l/ha

Pogledajte kratak VIDEO o primeni preparata MAGNETIC u krompiru u paradajzu.

Zaštitari kompanije GALENIKA – FITOFARMACIJA izradili su kompletan program zaštite i ishrane povrtarskih kultura. Program možete da pronađete na OVDE.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica