PIS: Registrovano povećanje brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca

PIS: Registrovano povećanje brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca

Prema najnovijem izveštaju Prognozno-izveštajne službe, na feromonskim klopkama koje su smeštene u usevima krompira registrovano je povećanje brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca.

Foto: Canva

Iz ove službe navode da se za nekoliko dana očekuje maksimum leta leptira treće generacije i kažu da je to kritična tačka u zaštiti krompira od ove štetočine.

Proizvođačima su preporučene sledeće mere.

  • Kod useva  gde je cima suva i zemljište bez korova, obavezno  treba vaditi krompir čim to vremenski uslovi dozvole  i čuvati ga u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C). Skladišta krompira  treba na svim otvorima da budu  obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.
  • Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbeđena.
  •  Na parcelama gde se krompir neće uskoro vaditi, čim se nakon obilnih padavina omogući ulazak na parcele, preporučuje se primena  hemijskih mera zaštite: Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,15-0,2 l/ha + Decis 2,5 EC ili Konfuzija ili Polux 0,3-0,5 l/ha (karenca 14 dana).
  • Na parcelama sa kasnim sortimentom gde je još uvek potrebno sačuvati lisnu masu, predlaže se nastavak zaštite od dva najznačajnija patogena krompira, prouzrokovača plamenjače (Phytophthora infestansi crne pegavosti (Alternaria solani) nekim od sledećih fungicida: Revus top 500 SC (mandipropamid+difenokonazol) 0,4-0,6 l/ha (karenca 7 dana) ili Ranman top (cijazofamid) 0,5 l/ha (karenca 7 dana).

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica