Kada početi sa suzbijanjem korova u usevu kukuruza?

Kada početi sa suzbijanjem korova u usevu kukuruza?

Korovi se u kukuruzu najlakše suzbijaju kad su mali u fazi ponika, to je jako važno jer se tada lakše suzbijaju i obično još ne stignu da naprave veće štete u samom usevu.

zrna kukuruza u ruci

U tu svrhu kompanija ADAMA je dizajnirala jednu kombinaciju dva preparata Chief i Nicogan i nazvala je Chief Max.

“Chief je selektivni translokacioni herbicid koji se koristi za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova u usevu kukuruza. Važna činjenica za preparat Chief je da on ima delovanje i preko lista, ali i preko zemljišta tzv.rezidualno delovanje”, kaže Dejan Šošić, predstavnik za centralnu i južnu Srbiju

Na površini od 80ha kukuruza rađena je kombinacija preparata Chief i Nicogan. Postignuto je efikasno suzbijanje širokolisnih i uskolisnih korova.

“Preparat Chief namenjen je za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolinih korova u usevu kukuruza, fleksibilan je po vremenu primene što znači da se može koristiti od drugog pa sve do osmog lista useva kukuruza”, ističe Dragan Kankaraš regionalni predstavnik za severnu i zapadnu Bačku.

Dalje, dodaje: “Preparat u sebi sadrži okvašivač što proizvođačima veoma pojednostavljuje primenu.”

Doza primene preparata je od 1 – 1,2 l/ha u zavisnosti od korova na parceli.

Veoma efikasno suzbija većinu korova kao što su: abutilon, štir, ambrozija, poponac, divlji suncokret, divlja kupina, pepeljuga, tatula, pomoćnica, palamida, čičak.


“Za ovaj preparat mi u ADAMI volimo da kažemo da je on ‘trkač na duge staze’. Ima izraženo dvostruko delovanje na korovske biljke u usevu kukuruza”, pojašnjava Kankaraš.

čovek u kukuruzu

Deluje folijarno, odnosno preko lista, a ima izraženo zemljišno delovanje odnosno rezidualno koje može da traje i do šest nedelja nakon tretmana. U praksi to znači da nakon tretmana svaka kiša koja padne dodatno aktivira preparat i samim tim efikasno deluje na sve korove tzv. letnje korove koji se kasnije razvijaju i na taj način proizvođači dobijaju čist usev.


Nicogan se može koristiti jednokratno ili dvokratno

Za razliku od većine drugih nikosulforona na tržištu Nicogan ima zvaničnu registraciju do osmog lista. Maksimalna doza primene je 1,25 l/ha, a može se koristiti i jednokratno ili dvokratno u zavisnosti od stepena i vremena nicanja uskolisnih korova.

Osim u merkantilnom kukuruzu može se koristiti i u drugim tipovima kukuruza kao što su semenski, šećerac i kukuruz kokičar.


Zahvaljujući svojoj formulaciji veoma efikasno deluje na divlji sirak kako iz rizoma tako i iz semena. Nanosi se veoma lako na list korovske biljke, odlikuje se odličnom kompatibilnošću odnosno mešanju sa drugim herbicidima.

“Ovo je četvrta godina kako koristim Chief i Nicogan i od prve godine korišćenja se pokazalo sto posto efikasno. Koristim kombinaciju 1 litar Chiefa i 1,2 l Nicogana sa folijarnim đubrivima 5kg/ha”, kaže Dušan Stojadinović iz Kaonika.

Zaključujemo da kombinacija Chief i Nicogan u jednom prohodu veoma efikasno rešava sve korove koji mogu da se nađu na parceli kako širokolisne tako i uskolisne korove. Efekte delovanja kombinacije preparata možete da vidite u video prilogu:

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica