Da li jedemo voće sa previše pesticida? – U 2022. primena preparata samo uz sertifikat

Da li jedemo voće sa previše pesticida? – U 2022. primena preparata samo uz sertifikat

Proizvodnja voća nezamisliva je bez upotrebe pesticida. Pa ipak često se ovi preparati ne koriste pravlino. Kako bi se ubuduće ove pojave svele na minimum, od 1. januara 2022. godine svi proizvođači koji koriste pesticide će biti u obavezi da prođu obuku, nakon čega će dobiti sertifikat koji će morati da obnove nakon pet godina.

Problem je što se često pesticidi ne koriste pravilno, što može da bude opasno za zdravlje i bezbednost ljudi i životinja. Da bi se to sprečilo, EU je revidirala listu dozvoljenih pesticida, a nju je preuzela i Srbija. Od januara počinje i obavezna obuka profesionalnih korisnika pesticida, ali i kontrola uređaja za zaštitu bilja.

Još ranije su nadležni najavljivali da će korišćenje pesticida biti kontrolisano odnosno da će proizvođači moći da kupuju samo onoliko preparata za zaštitu bilja koliko im je zaista neophodno. Obuka je, kažu, prvi korak u tom procesu.

Korak ka proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane predstavlja i skidanje sa liste dozvoljenih sredstava onih pesticida koji su se pokazali kao izuzetno štetni.

Da li zaštitari ostaju bez posla?

Profesor dr Milan Stević sa Poljoprivrednog fakulteta je u Ujutru na Prvoj rekao da nema razloga za strah i da obavezna obuka za poljoprivrednike ni u kom slučaju ne može da zameni četvorogodišnje obrazovanje zaštitara na fakultetu. Kada proizvođači završe obuku dobiće osnovno znanje, ali uloga zaštitara je da i dalje prate i savetuju oko doze i primene.

Da li jedemo voće sa previše pesticida?

U svom gostovanju dr Milan Stević istakao je da se jabuka prska oko 22-24 puta godišnje, ali da uprkos tome njeni tretmani prestaju 7-14 dana pre berbe. Za razliku od jabuke jagoda se prska tokom same berbe, pa je iz tog razloga veoma važno odabrati odgovrajući preparat za tu svrhu.

Proizvodnja voća ne može se zamisliti bez upotrebe pesticida tokom celog procesa gajenja, ali je za voćare, ali i ostale poljoprivrednike ključno da znaju kako da bezbedno koriste pesticide zbog sveopšteg zdravlja.

RTS, PRVA TV


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica