Zašto su tokom zime u jabučnjaku najveće štete od zeca?

Zašto su tokom zime u jabučnjaku najveće štete od zeca?

Svako ko ima useve voća i povrća brine o tome da oni uspeju, da ih ne zahvati neka bolest ili uništi neka poljska životinja. Kada govorimo speficično o zasadu jabučnjaka, u najvećem broju slučajeva najveća pretnja po njih su glodari, i to naročito zečevi.

jabučnjak

Zečevi su pretnja po stabla jabuka

Zec preko cele godine jede različite biljke, samonikle i gajene. Ponegde ošteti povrće, leptirnjače i ratarske kulture, ali su štete daleko najveće tokom snežne zime, kada uđe u zasade voćaka. Nisu sve voćke podjednako ugrožene, nego ima poseban pik na mlada stabla jabuke zbog slatke kore.

Najveću štetu pravi posebno sorti ajdared, čega bi trebalo da se pripaze domaćinstva koja gaje baš ovu sortu i zaštite stabla od ovih glodara. Aktivan je već tokom jeseni, nakon što opadne lišće, a stabla su ugrožena naročito tokom zime.

Hrani se korom i prstenuje skeletne grane ili deblo, pa dolazi do sigurnog sušenja celog prstenovanog dela. Prstenuje čak i stabla jabuke stare 10-ak godina, a može da prstenuje desetine mladih stabala tokom samo jedne noći.

Pored toga što stabla propadnu i moraju se nanovo zasaditi, mora se opet čekati ceo period dok ne počnu da rađaju. Kumulativna šteta po jednom stablu može biti ogromna. Pored zečeva, velika pretnja jabučnjaku su i drugi glodari, naročito miševi i poljska voluharica.

Kako zaštiti stabla od zečeva i drugih glodara?

Zaštita stabala jabuka od zečeva i drugih glodara može biti preventivna, mehanička, biološka ili hemijska. Pre navođenja ostalih mera zaštite, trebalo bi jabučnjak redovno obilaziti kako bi se ustanovila i pratila aktivnost glodara u njemu – da li ima novonastalih rupa, prisustvo izmeta, oštećenja na stablima, i tome slično.

zečevi u jabučnjaku

Jedan od efikasnih načina da zaštitite stabla jeste ograđivanje jabučnjaka, tako da ograda bude minimum 30 cm ukopana, kako glodari ne bi imali prostor za prolaz. Takođe, svako stablo se može zamotati u materijale kao što su kukuruzovina, slama, mrežice ili papir.


Još jedan od načina koji se pokazao efikasnim u borbi protiv napada zečeva na jabučnjak jeste i redovno krečenje stabala. Ovo će odbiti zečeve jer kora postaje gorka od kreča. Pored kreča, mrežicu možete premazati još nekim premazima čiji će miris odbiti zečeve od glodanja kore, kao što su užegla svinjska mast ili ovčji loj.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica