Kraj brzom propadanju malina? Nauka nudi rešenje za duži rok trajanja!

Kraj brzom propadanju malina? Nauka nudi rešenje za duži rok trajanja!

Malina, omiljeno letnje voće moglo bi da traje duže u frižideru zahvaljujući revolucionarnom istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Krenfild u Velikoj Britaniji. Naučnici su nedavno objavili novu metodu za uređivanje DNK malina, sa ciljem da se obezbedi održivija proizvodnja i smanji propadanje hrane.

Malina

Prvi put se malina genetski dorađuje

Novo istraživanje opisuje inovativnu tehniku izolovanja pojedinačnih ćelija (tzv. protoplasta) iz listova mikro biljaka maline koje se uzgajaju u sterilnoj laboratorijskoj kulturi.

Zatim su te ćelije genetski uređene pomoću CRISPR-Cas9 tehnologije – revolucionarne biotehnologije koja omogućava da se precizno menja bilo koji deo genoma. Ovo je prvi put da je CRISPR uređivanje gena uspešno primenjeno na crvenu malinu (Rubus idaeus) i objavljeno u naučnoj recenziranoj studiji.

Sada kada je potvrđeno uređivanje DNK bez dodavanja strane DNK kod malina, otvara se mogućnost za brže, preciznije i efikasnije stvaranje novih sorti – što znači ukusnije i održivije maline na policama prodavnica u budućnosti.

Na primer, jedan od gena koji su naučnici menjali, NPR1, kada je modifikovan kod paradajza, povećao je otpornost na sivu plesnivost. U budućnosti, ovaj gen bi mogao da se koristi za razvoj sorti maline sa dužim rokom trajanja, manjim bacanjem hrane i većom održivošću. Ove tehnike bi takođe mogle dovesti do plodova koji su slađi, krupniji, bez semenki, kao i do većih prinosa i otpornosti na toplotne talase uzrokovane klimatskim promenama.

Kada malina dostiže fiziološku i tehnološku zrelost?

Štaviše, uređivanje gena značajno ubrzava proces oplemenjivanja – poboljšane verzije najkvalitetnijih sorti mogle bi se dobiti za svega 12 meseci, spremne za testiranje na farmama. Za poređenje, tradicionalno ukrštanje i selekcija često traju više od deset godina pre nego što nova sorta stigne do tržišta.

Sledeći korak biće regeneracija čitavih biljaka iz ovih genetski uređenih ćelija – proces koji je već moguć kod mnogih kultura, ali ume da bude izazovan kod nekih vrsta. Tako bi se dobijale nove biljke koje rađaju maline otpornije na plesni i kvarenje.


Malina

Nove mogućnosti u okviru novih zakonskih pravila

Važno je napomenuti da uređivanje gena bez DNK stranog porekla ne stvara genetski modifikovani (GM) organizam. Promene u DNK su na genetskom nivou neprepoznatljive od onih koje nastaju prirodnim mutacijama ili tradicionalnim ukrštanjem. Drugim rečima – ne dodaje se nijedan strani gen u genom maline.

U ovom postupku, CRISPR tehnologija se unosi u ćeliju u obliku proteina Cas9 i „vodiča“ RNK koji izvršavaju promenu u DNK, ali se ne ugrađuju trajno u genom biljke. To je od ključnog značaja za poštovanje novog britanskog Zakona o genetskim tehnologijama (Genetic Technology – Precision Breeding Act, 2023), koji dozvoljava samo precizne, ne-transgene izmene kod biljnih vrsta namenjenih proizvodnji i potrošnji u Engleskoj.


„Tehnike preciznog oplemenjivanja su ključne za borbu protiv bacanja hrane, unapređenje održivosti i ishrane, kao i za smanjenje troškova hrane,“ objasnio je doktorand Rajan Krit, koji je razvio ovu metodu zajedno sa dr Zoltanom Keveijem i prof. Endruom Tompsonom.

„Veoma je važno da u potpunosti iskoristimo najmodernije tehnike poput uređivanja gena bez dodavanja strane DNK kod različitih biljnih vrsta, kako bismo rezultate iz naučnih laboratorija preneli u realan svet. Potrebno je još istraživanja, posebno u regeneraciji biljaka maline, ali ovo je obećavajući početak za jedno od omiljenih voća na svetu.“


Izvor: Cranfield University

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica