Šta muči stočare i zašto su pojedini ovčari na ivici egzistencije?

Šta muči stočare i zašto su pojedini ovčari na ivici egzistencije?

Šta muči stočare i zašto su pojedini ovčari na ivici egzistencije? © Pixabay

Kao i početkom aprila odgajivači i dalje imaju problema sa plasmanom.  Cene su ostale, maltene, na istom nivou, bar što se tiče prasadi i junadi, dok cena jagnjadi ima tendenciju pada. Kilogram žive vage prasadi na tržištu je 250 dinara, junad se prodaju za 1,8 do 1,9 evra, a jagnjad najčešće 200 pa čak i 180 dinara. Jagnjad za priplod ovčari cene 150 evra po komadu.

Potražnja nažalost nije velika, svedena je na idividualnu kupovinu vezanu za preslave. Međutim, i to je stalo tako da je proizvođačima jako teško jer mnogi imaju po 20, 30 jagnjadi koji su za prodaju. Ona su već prerasla težinu od 40 kilograma i prešla su u šilježad i ukoliko neko želi da ih proda po sadašnjoj ceni, koja je veoma niska, zaista je teško“, kaže dr Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe „Valjevo“.

Aleksandar Stanarević, odgajivač ovaca iz Valjevske Kamenice kaže da za sada nema problema sa plasmanom jagnjadi, jer oko 90 odsto podmlatka koji odgaji ode za priplod. Na farmi je trenutno 100 majki i uz subvencije koje ostvaruje planira proširenje stada. Stanarević međutim, navodi da su ovčari, pogotovu oni koji nemaju umatičeno stado, zbog trenutne cene po kojoj prodaju svoju jagnjad na ivici egzistencije.

„Treba uzeti u obzir da svako treba da živi od svog rada, a sa ovom cenom je to prosto nemoguće pogotovo kada se saberu troškovi setve, zaštite useva, cena naftnih derivata. Otupljivači su ograničili kupovinu na 100 komada na sedmičnom nivou i cena u otkupu je 200 dinara. Po toj ceni sam nažalost na kalnicu i ja prodao veći broj muških grla. Proizvođači su prinuđeni da jagnjad prodaju po toj ceni iz prostog razloga što nemaju novca, a i godina je prilično loša. Na izmaku su postojeće količine sena, a košenje livada neće uskoro početi zbog vremenskih uslova“, navodi Aleksandar Stanarević.

Šta muči stočare i zašto su pojedini ovčari na ivici egzistencije? © Pixabay

Kao jedan od razloga za ovakvo stanje na tržištu stoke Radosav Vujić, savetodavac za stočarstvo, vidi u neorganizovanom otkupu. Prema njegovom mišljenju, pad cena je moguć i u narednom periodu, dok se porast prodaje može očekivati tek kada krenu slave i drugi praznici.

„Mora se priznati da je totalno neogranizovana prodaja po pitaunj jagnjećeg mesta, bez obzira što država i ministarstvo pričaju o mogućnostima izvoza, to se sada svelo na mrtvo slovo na papiru. Mislim da je u pitanju i uvoz stoke po nižim cenama i što  niko ne radi svoj posao“, smatra Vujić. Kako sam kaže, svi se samo bave statistikom i sve se svelo na otkup od strane švercera i nakupaca.

Ukoliko nema organizovanog otkupa i ukoliko se jednom nedozovemo pameti pa da organizujemo zadruge kao nekada, koje će se tim poslom baviti ne samo kada je u pitanju jagnjeće meso, već uopšte poljoprivreda i proizvodnja, i u stočarstvu i u biljnom sektoru, ne može se očekivati ni bolja prodaja ni cena“, kaže Vujić.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica