Parazitski crvi kod svinja – Preventiva i zaštita

Parazitski crvi kod svinja – Preventiva i zaštita

 Kako zaštititi svinje od parazita na maloj farmi - © Pixabay

Svaka svinja koja se uzgaja u malim ili velikim sistemima izložena je parazitskim crvima. Međutim, svinje koje provode na otvorenom ugrožene su nešto više zbog načina na koji opstaju jaja parazita.

Prilikom uzgoja svinja na maloj farmi, one često borave napolju, kada to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Prenos parazita može da bude:

  1. Direktno – putem kontakta sa drugom svinjom i / ili njenim Izmetom ili sluzi.
  2. Indirektno – kada se nova svinja smesti u ograđeni prostor gde je ranije boravila zaražena svinja
  3. Indirektno – mehaničkim prenosom, npr. ptice / glodari koji posećuju prostor gde svinje borave i nose parazite na svojim nogama.  

Preventivne i zaštitne mere protiv parazita kod svinja

Smanjivanje populacije glodara na farmi je najbolji način da se smanji broj parazita, ali sprečavanje ptica da posećuju prostor gde borave svinje je veći izazov. Možete svinje da hranite u zoru pružajući im dovoljno vremena da pojedu svoj obrok pre nego što ptice budu budne i počnu da sleću na besplatan izvor hrane.

Faktori sa kojima se povećava rizik uključuju: uvođenje novih svinja, najam vepra ili posuđivanje krmače, kupovina sredstava za tov koja nisu pravilno pripremljena, neadekvatno uklanjanje glista kod svinja koje imate, što uključuje pogrešno doziranje i/ili učestalnost, korišćenje prirodnih sredstava, za koje ste pročitali na Internetu da su dobra (na primer seme od bundeve), bez konsultacije sa veterinarom o stanju životinja.

Kako zaštititi svinje od parazita na maloj farmi - © Pixabay

Sprečavanje nagomilavanja parazita počinje efektivnim planom za smanjenje populacije parazita u krdu, a završava se njegovim sprovođenjem.

Ovo se najviše odnosi na endoparazite (unutrašnje gliste), jer su ektoparaziti (spoljni paraziti) ograničeni prvenstveno na vaši, grinje i krpelje, koje je lako ubiti obradom čitavog krda odgovarajućim proizvodom.

Svinje se tretiraju protiv endoparazita najčešće 2 puta godišnje, međutim, to nije naročito strateški pristup. Srećom, kod svinja se nije desila prekomerna upotreba proizvoda protiv glista, kao u ovčarstvu, pa je rezistentnost niska.

U svetu raste trend da se najpre putem brisa izbroji količina jajašca crva, a zatim uradi tretman u skladu sa tim. Nakon toga se još jednom uradi brojanje kako bi se videla efikasnost preparata i tretmana. To može da znači i manju učestalost tretmana, a možda i poveća broj tretmana, zavisno od situacije u krdu.


Da bi se sprečilo širenje jaja parazita po okolini gde borave svinje, važno je odabrati proizvod koji ubija jaja crva, kao i odrasle jedinke. Postoji niz preparata sa ovakvim dejstvom, a lako se dodaju u hranu. Na ovaj način, prostor gde svinje borave postaje manje kontaminiran, čuva se zdravlje životinja i povećava se vremenski period između tretmana.

U idealnim uslovima, svinje bi trebalo istretirati prepratom koji ubija jajašca, a onda ih premestiti u drugi obor. U stvarnosti, male farme nemaju taj luksuz. Ukoliko stalno koristite isti obor, bilo bi dobro povećati učestalnosti tretmana na jednom u tri meseca. Postoje dokumentovani dokazi da jaja Ascarid crva mogu da žive do 7 godina u zemlji.


Nažalost, ne možete sipati uobičajena dezinfekciona sredstva u zemlju/blato jer većina brzo postane neaktivna zbog organskih materija koje se nalaze u zemlji, kao i u fekalijama.

Postoje dezinfekciona sredstva koja su namenjena isključivo za spoljnu sredinu/zemlju, a koja ubijaju jaja crva i spore bakterija i koje možete da primenite ukoliko imate situaciju sa velikim brojem parazita. Ove preparate treba primenjivati kada svinje nisu u oboru, kada nema vegetacije, već je samo zemlja i blato. Potrebno je navlažiti zemlju ako je suva, a zatim posuti prah u količini oko 500g po metru kvadratnom. Proizvod tada zagreva zemlju na oko 70 stepeni tokom 24 sata i ostavlja ga visoko alkalnim u narednih nekoliko meseci.


Ovakva dezinfekcija ubija većinu virusa i bakterija, jaja crva i efikasno steriliše obor. Prednost ovih proizvoda je što svinje možete da vratite u obor nakon samo 24 sata. Mana je što je ovo skup način, pa je najbolje da se primeni na izolovani obor u koji stoka tek treba da uđe.

Izvor: The pig site

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica