Nema izvoza u Tursku, država pomaže otkup viška tovne junadi

Nema izvoza u Tursku, država pomaže otkup viška tovne junadi

Nema izvoza u Tursku, država pomaže otkup viška tovne junadi-©Agromedia

Vlada Srbije donela je odluku o otkupu tržišnih viškova tovnih junadi kao vid podrške poljoprivrdnim proizvođačima, objavljeno je u Službenom glasniku. 

Iako se navodi da je problem viškova nastao zbog koronavirusa, to nije tačno u potpunosti, jer problemi datiraju od ranije, a obećanje ministra poljoprivrede da će biti izvoza u Tursku se nije obistinilo. 

Podsećamo, odgajivači junadi imaju ozbiljne probleme u izvozu, a cena junadi je najniža u poslednjih pet godina.

Uzrok zastoja u prodaji utovljene junadi više od 6.000 gazdinstava u Srbiji je činjenica da nema izvoza u Kinu i Tursku, uprskos obećanjima vlasti. Izvoz je simboličan i u Emirate i Italiju. 

Takođe, slaboj tražnji doprinosi stanje u turističkoj industriji koja je u pandemiji potpuno stala.

Prema odluci Vlade, pravo na finansijsku podršku za otkup tovne junadi ima privredni subjekt koji obavlja delatnost u objektu za klanje životinja, odnosno objektu za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla sa sedištem u Srbiji, koji ima izvoznu dozvolu i koji je izvršio otkup tržišnih viškova junadi od poljoprivrednih proizvođača iz Srbije u periodu od 5. septembra do 30. oktobra 2020. godine.

Nema izvoza u Tursku, država pomaže otkup viška tovne junadi-©Agromedia

Pravo na finansijsku podršku otkupljivač ostvaruje za otkupljenu tovnu junad od poljoprivrednih proizvođača upisanih u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Finansijska podrška za otkup tržišnih viškova utvrđuje se u iznosu od 26 dinara/kg žive mere za otkupljenu junad za klanje i preradu namenjenu izvozu.


Uslov je da je otkupljivač izvršio otkup junadi minimalne težine 600 kg po grlu, po ceni koja nije manja od 252 dinara/kg.

Takođe, da je otkupljivač od jednog poljoprivrednog proizvođača otkupio tovnu junad koja su najmanje 120 dana bila prijavljena na poljoprivrednom gazdinstvu do predaje otkupljivaču, i to maksimalno:

100 junadi ako je registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje nije u sistemu PDV-a,


200 junadi ako je registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje je u sistemu PDV-a, i to: poljoprivrednik – fizičko lice i preduzetnik,

500 junadi ako je pravno lice koje ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo.


Izvor: Nova ekonomija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica