Isplativ uzgoj tovljenika i prasnih krmača – Koja je idealna cena po kilogramu?

Isplativ uzgoj tovljenika i prasnih krmača – Koja je idealna cena po kilogramu?

Milan Milinović iz Belegiša obrađuje površinu na oko 40ak hektara i proizvodi uglavnom ratarske kulture, od toga kukuruz, pšenicu i ječam. Osim ratarstva, Milan je pokušao da pronađe isplativost i u uzgoju detsetak prasnih krmača i preko 250 tovljenika godišnje.

Tov svinja u domaćinstvu Milana Milinovića već je postala tradicija,. Deda je počeo sa manjim brojem tovljenika, onda je otac preuzeo posao i počeo malo ozbiljnije da se bavi ovom delatnošću i sada Milan nastavlja njihovim putem. Pored uvođenja nekih novih strategija u tovu, pokušavaju da i uz pomoć genetike napreduju u poslu.

Isplativost u tovu svinja

Više puta do sada stavljali su prst na čelo, presabirali račune i dok su Milanovi roditelji u više navrata želeli da odustanu od ovog posla, Milan još uvek nije pao u iskušenje.  A gde je njegova računica u svemu ovome?

“Znate kako, kada se pogleda stanje u svetu, činjenica je da bez hrane nećemo moći. Zato se nadam da će cene morati da se vrate na neki normalan nivo i da će uspeti da ostanu zadovoljni i potrošači, ali mi kao proizvođači”, rekao je Milan.

Kada je reč o cenama one nisu na zadovoljavajućem niovu za većinu proizvođača, pa i za ovog stočara. Recimo milinalna cena po kojima su davali tovljenika bila je po 130 dinara za kg u proleće prošle godine, a to je kako  kaže bilo ispod svake proizvođačke cene. U ovom slučaju mnogi proizvođači su išli u minus, odnosno radili na “svoju štetu”.

Za obračune u stočarstvu se gleda prosek iz poslednje tri godine, i kada jedna godina bude lošija druga bude bolja i na kraju  kaže Milan da isplativost postoji.

Način uzgoja tovljenika i krmača

“Držimo 10 krmača, a negde u proseku oko 12 ipo zalučenih prasadi i uglavnom ih prodajemo u lokalnu mesaru. Imamo stalnog i sigurnog kupca. Za sada se bavimo isključivo proizvodnjom, a još uvek nismo razmišljali o preradi”, kaže Milan.

S obzirom na to kakvo je trenutno stanje na tržištu ovaj domaćin nije razmišljao da širi svoju proizvodnju, ostaće na trenutnom niovu. Kako se situacija na tržištu bude menjala i poboljšavala oni će se širiti.


Trenutna cena je od 180 do 200 dinara, pa Milan završava sa pozitivnom nulom. Na pitanje koja je za njega idealna cena, Milan je odgovorio da to dosta zavisi od broja prasića po krmači, da li se hrana kupuje ili se priprema u ličnoj proizvodnji, ali nekih 220 dinara je optimalna cena da bi i proizvođači mogli da profitiraju.

Sagovornik: Milan Milinović iz Belegiša

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica