GENIJALNO REŠENJE: Crnogorci hoće sa 750 JUNICA da nadomeste nedostatak mleka

GENIJALNO REŠENJE: Crnogorci hoće sa 750 JUNICA da nadomeste nedostatak mleka

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Budimir Mugoša najavio je nabavku do 750 junica, koje bi trebalo da nadomeste nedostatak potrebnih količina mleka u ovoj zemlji.

dve junice u toru

On je na TVCG rekao da je taj resor ove godine odobrio nabavku 750 junica, koje bi u jednoj normalnoj laktaciji za godinu dana trebalo da daju oko tri i po miliona kilograma mleka, prenosi Mina.

„To je otprilike onoliko koliko nam fali. To je jedna mera, koja nije sprovedena prošle godine, kada nije nabavljena nijedna junica. Ove godine ćemo nabaviti nekih 700-750 junica, ali u budžetu nemamo sredstava. Nama ove godine nedostaje 500.000 samo za stavku nabavke junica. To smo rebalansom tražili, i odobreno nam je“, rekao je Mugoša.

On je podsetio kako se u Crnoj Gori beleži pad proizvodnje mleka od 2019. godine do danas, prenosi portal RTCG.

„Skoro svake godine po dva miliona litara. To je strašno velika brojka“, dodao je Mugoša. On je naveo kako stočarstvo nije atraktivna grana poljoprivrede, ne samo u Crnoj Gori, te da ljudi time neće da se bave.

Mguoša je kazao i kako se za narednu godinu planiraju nove mere, poput subvencije za livade i pašnjake, kako bi se proširila paleta pomoći poljoprivrednicima. Nacrt Agrobudžeta koji je predat Ministarstvu finansija, kako je najavio, iznosi 83 miliona evra za narednu godinu.

„Ako ta sredstva budu odobrena onda ćemo kreirati agrarni budžet. Ja se nadam stabilnijoj situaciji u narednoj godini“, zaključio je Mugoša.

Izvor: Biznis.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica