Kako protiče setva pšenice po najsavremenijim principima

Prvi put u Srbiji urađena je setva pšenice uz istovremenu primenu tečnog organskog đubriva. U pitanju je tečni organski fosfor, pod komercijalnim nazivom VP Phos. Cilj ovakvog načina setve je da se dobije veći i kvalitetniji prinos.

Razgovarali smo sa Josipom Berešom, menadžerom prodaje kompanije ANIG koji nam je objasnio osnovne karakteristike preparata VP Phos.

„Vratićemo se par godina unazad. Primenjivali smo i primenjujemo i dan danas mikrogranulu, ali hajde da sad nešto novo napravimo, da odemo korak dalje i da to damo u tečnom obliku; da damo u takvom obliku koji će biljka moći da iskorišćava i da koristi jedan duži vremenski period, čak i na nižim temperaturama”, kaže Josip.

Prema njegovim rečima, VP Phos radi i na temperaturama koje prelaze 4 stepena.

„U ovim hladnim jesenjim danima koji nam dolaze, biljka će moći da pravi jedan moćan koren, da napravi dobar bokor. Samim tim brže će da izađe iz zimskog perioda, ali istovremeno će napraviti i dobar klas. Nemojte misliti da se klas pšenice pravi onda kada izađe napolje iz zastavičara. Pravi se daleko ranije, a za to nam treba hrana”, objašnjava Josip.

Primena VP Phos-a ima za cilj povećanje prinosa, ali ako osiguraju da zacrtani prinos bude iz godine u godinu ostvariv, bez obzira na vremenske uslove, Josip misli da će to biti veliki iskorak u samoj primeni i tehnologiji ovog proizvoda.

„Mi smo do sada ovaj proizvod radili kao folijarnu prihranu, ovo je prvi put da ga radimo direktno u setvi pšenice”, kaže Josip.

Kada je reč o kvalitetu zemljišta i primeni VP Phos-a, Josip ističe da VP Phos nema ograničenja da li se primenjuje na alkalnom ili kiselom zemljištu i da su do sada dobijali rezultate koje su očekivali na svim tipovima zemljišta. On ima ograničenja u zavisnosti o kojoj gajenoj kulturi je reč i koja će se količina VP Phos-a primeniti.

„Trenutno radimo sa 10 kg/ha. Španci, odakle inače dolazi ovaj proizvod, rade sa količinama koje su i do 60 litara/ha, ali još uvek ne vidimo tu ekonomsku isplativost u kulturama kao što je pšenica”, navodi Josip.

Foto: Agromedia, 2020, sva prava zadržana

Preparat VP Phos-a može da se primenjuje i kod drugih kultura, poput kukuruza, suncokreta, ali i u povrtarstvu, kod uzgoja lešnika ili oraha, pa čak i u vinogradima.

Gde god smo ga upotrebili, za ove prethodne dve godine, ljudi nisu komentarisali da li je dobro ili loše, nego su poručivali nove količine. Mislim da to samo govori za sebe. Još jedna lepa stvar, koja se dešava u takvoj proizvodnji, jeste da pričaju komšijama”, kaže Josip.

Kako dalje navodi, kada je reč o samoj primeni VP Phos-a, ovakvim tretmanom u zemljište se ne dodaje samo organski fosfor. Dodaje se i nešto malo cinka, organskog azota, dosta huminskih ekstrata ugljenika. Oni će dobrim delom pokrenuti zablokiranu hranu koja se nalazi u zemljištu.

„Ujedno, dodavanjem humina, ekstrata koji stimuliše brz razvoj korenskih dlačica, mi u stvari pravimo pobedu. Oslobodili smo hranu u zemljištu, dodali hranu koja je dostupna biljci, a sa druge strane biljci smo dodali jedan stimulator koji je tera da brzo razvija koren”, objašnjava Josip.

Naravno, najvažnije pitanje koje interesuje sve poljoprivrednike jeste, koliko je isplativa upotreba preparata VP Phos.

„Kada pričamo o ekonomskoj isplativosti ovakve neke primene, reći ću samo da se trenutno radi setva na 100 ha”, navodi Josip i dodaje da su imali klijenta prošle i pretprošle godine, koji je radio sa nekim manjim količinama VP Phos-a folijarno i video da može da smanji jednu količinu granulisanog đubriva, a da doda kroz tečni oblik i ostvari sigurniji prinos.

Josip ističe da je reč o sigurnijem prinosu, jer prinos nije samo količina, već i kvalitet, a da su to ostvarili primenom VP Phos-a govori odluka proizvođača da u jednom prohodu uradi setvu pšenice i primenu VP Phos-a.

Boško Oluški već šestu godinu radi precizno đubrenje. Redovno radi analizu zemljišta i vodi računa gde raspoređuje različita đubriva, trudeći se da poboljša i označi fosfor i kalijum.

„Prošle godine smo počeli da koristimo proizvode kompanije ANIG i dobili smo perfektne rezultate. Dobili smo dobro ukorenjavanje, jako kvalitetan proizvod i dobili smo više kilograma. Cenovno su dobri – nisu preskupi i na osnovu toga smo se odlučili za njihove proizvode”, zaključuje Boško.

Sagovornici:
Josip Bereš, menadžer prodaje Anig
Boško Oluški, Novi Kneževac