Cene kukuruza u svetu rastu, a kompanije iz straha od još većeg poskupljenja kupuju ogromne zalihe

Cene kukuruza u svetu rastu, a kompanije iz straha od još većeg poskupljenja kupuju ogromne zalihe

Na globalnom tržištu cene kukuruza rastu iz dana u dan. Sa druge strane strah od još većeg poskupljenja ove ratarske kulture i njenih proizvoda, navela je mnoge kompanije da kupuju ogromne zalihe kukuruza. Na porast tražnje proizvođači su reagovali rastom cena. Ipak ovo nisu jedine promene na svetskom tržištu.

Zrna kukuruza ispadaju iz kombajna nakon vršidbe
Zrna kukuruza nakon vršidbe

Niz faktora uticao je na povećanje cena kukuruza i pšenice širom sveta i stvorio njihov evidentan rast u odnosu na prethodni period. Prognoza da će doći do smanjenja površina pod pšenicom i kukuruzom umnogome je uticala na ovo. Takođe, desile su se promene na ruskom tržištu koje su predstavljale snažan faktor za povećanje cena pšenice.

Na cenu pšenice uticali špekulanti i ruske takse

Naime, Rusija  je od 1. marta ove godine uvela velike izvozne takse za pšenicu što je rezultiralo povećanjem cene iste širom svetskih kontinenata. 

Takođe, na cenu ove žitarice je uticao rezultat špekulanata, odnosno njihovog povlačenja sa tržišta pšenice na druge ratarske kulture – kukuruz  i soju.

Tokom januara u Parizu je cena fjučers ugovora o pšenici za mart porasla za više od 15 evra. 

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, Čikago je takođe zabeležio nagli rast cena ove ratarske kulture. Tržište je čekalo mesečni izveštaj američkog Ministarstva poljoprivrede koje je ukazivalo na snažniji rast površina pod pšenicom od očekivanog, ali nije došlo do pada cena.

Kanada takođe ima dobre izglede za izvoz pšenice, ali i Evropska Unija. 

Cene pšenice umnogome utiču na zbivanja na svetskom tržištu kukuruza i soje.

Smanjena proizvodnja kukuruza dovela do povećanja njegove cene

Izveštaj USDA  za februar 2021. godine – a o svetskim procenama ponude i potražnje u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede SAD (WASDE) predviđa veći izvoz kukuruza i niže zalihe. Kotacija za ugovor o kukuruzu iz marta 2021. godine je znatno porasla: prvi put je bila iznad 500 centi po bušelu, odnosno približno 210 dolara po toni.


Takođe, prognozira se da će proizvodnja ove ratarske kulture biti niža i na južnoameričkom kontinentu. 

Kada je u pitanju Evropa, tačnije Pariz, kotacija za ugovor o kukuruzu iz marta je porasla za 5 evra do novog vrha od 212 evra po toni. 

Cene kukuruza rastu i zbog situacije na kineskom tržištu, odnosno procene Američkog ministarstva poljoprivrede da će u fiskalnoj 2020/2021 godini Kina potrošiti skoro 250 miliona tona hrane i nusproizvoda na bazi žita, što je oko 6 posto više nego lane.  Razlog za povećanje ovog procenta leži u oporavku proizvodnje svinja, kao i opšti porast i u drugim sektorima.


 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica