
11 razloga zašto je rakija uvek bila omiljeno piće Srba
Osim što se koristi u narodnoj medicini kao univerzalni lek protiv bolova, kod Srba se rakija često konzumira pre svakog obroka, pa nekad između njih.
Žestival je privredno-turistička manifestacija, koja za cilj ima očuvanje tradicije, promovisanje i unapređenje proizvodnje i plasman voćnih rakija, kao i turističkih i drugih potencijala Srbije i regiona.
Festival je takmičarskog i izložbenog karaktera. Proizvođači voćnih rakija Srbije, Crne Gore, BiH biće ocenjivani u dve kategorije – preduzeća i preduzetnici i individualna gazdinstva. Pored proizvođača najboljih rakija na festivalu će izlagati najeminentniji proizvođači i distrubuteri poljoprivredne mehanizacije, opreme za spravljanje, skladištenje i pakovanje rakija.
Posetiocima će se predstaviti stari zanati i tipični proizvodi učesnika festivala (med, užička pršuta, lekovito bilje, organska proizvodnja).
Poseban deo programa festivala biće:
Organizator 3. Međunarodnog festivala voćnih rakija Žestival je grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom Zapadne Srbije, Regionalnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Užice i Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija.
Osim što se koristi u narodnoj medicini kao univerzalni lek protiv bolova, kod Srba se rakija često konzumira pre svakog obroka, pa nekad između njih.
Festival vina održan je u „Radisson Blu Old Mill“ hotelu. Pored velikog broja različitih vrsta vina, našlo se mesta i za rakiju.
Kako je bilo na 11. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu i zašto bi trebalo da radite analizu mesa nakon klanja svinja, saznajte u 480. epizodi Sveta poljoprivrede.
Da li će zbog nešto slabijeg roda voća poskupeti rakija? O tome i drugim temama razgovarali smo sa dr Ivanom Uroševićem, predsednikom Grupacije proizvođača rakije.
U Mikser Hausu u Beogradu od 04. do 06. decembra održan je osmi po redu festival rakije pod nazivom Balkan urban experience. Pogledajte šta smo tamo zabeležili!