Podela sireva u Francuskoj – Kupac tačno zna šta kupuje

Podela sireva u Francuskoj – Kupac tačno zna šta kupuje

Kako vladati zemljom u kojoj postoji 246 vrste sira pitao se još davne 1962. godine Šarl De Gol, tadašnji francuski predsednik. U Francuskoj danas postoji od 350 do 400 vrsta sireva, koji sa svim svojim podvrstama čine čak 1.000 različitih vrsta ove namirnice. Da bi olakšali potrošaču Francuzi su napravili brojne podele.

Podela sireva u Francuskoj - © Pixabay 

Francuzi su napravili jasnu klasifikaciju sireva i omogućili potrošaču da bira i da tačno zna šta kupuje. Pored onih opštih podela, oni dele sir na to kako i gde je mleko dobijeno, ali i gde, kako i ko je proizveo sir.

Klasična podela sireva

Uobičajena klasifikacija sireva se najčešće vrši na osnovu sledećih osobina:

  • Količina mlečne masti u suvoj materiji sira (punomasni, polumasni…)
  • Količina vlage u siru, odnosno tvrdoće sirnog testa (tvrdi, polutvdi…)
  • Vrste mleka iz koje je sir proizveden (koziji, kravlji…)
  • Načina, odnosno sredstava za podsiravanje (sirište životinjskog, biljnog ili nekog drugog porekla)
  • Dužina zrenja.

Podela po tipu proizvodnje

Međutim, znajući kakav ugled i značaj zauzima sir u njihovom životu i privredi, Francuzi su uveli i podelu, za koja je vrlo bitna, možda i najvažnija od svih ostalih podela a to je od kakvog je mleka sir napravljen i kako (ručno u malim serijama ili industrijski).

  • Fermier – sir proizveden na gazdinstvu (farmi) na kojem se proizvodi i mleko za njegov izradu.
  • Artisanal – proizvođači relativno malih količina sira kojeg izrađuju od vlastitog mleka, ali mogu kupovati mleko i od drugih malih lokalnih proizvođača.
  • Coopérative – mlekara lokalnih proizvođača koje su sa određenog geografskog područja i udružili su se radi proizvodnje sira.
  • Industrielindustrijski proizveden sir od mleka koje potiče od lokalnih proizvođača mleka odnosno iz određenog geografskog područja. On  može podrazumevati razne predele širom Francuske zavisno od specifikacije proizvoda.
Podela sireva u Francuskoj - © Pixabay

Obavezna je i podela etiketa

Sir Cantal

  • ako je pravljen na farmi (fermier) ima zelenu etiketu i
  • ako je pravljen (laitier) u mlekari od pasterizovanog mleka ima na sebi braon etiketu.

St. Nectaire sir

  • ima ovalnu etiketu (sa brojem koji označava identifikacioni broj farme koja ga je proizvela i broj komada sira koji je proizvela ta farma) i
  • pravougaonu zelenu etiketu ( proizvedeno u mlekari).

Potrošači znaju šta kupuju

Ovakav način lasifikacije sireva je fer, jasan i trebalo bi da svuda da bude obavezan. U slučaju kada sve jasno piše na deklaraciji proizvoda, bez namere da se bilo ko favorizuje ili štiti, potrošaču je ostavljen izbor da sam svesno odluči šta je to što mu najviše odgovara.


Odnosno da li je to sir koji je napravljen od svežeg mleka krava koje slobodno pasu, ili od mleka krava koje su celog svog života vezane u štali, da li je neko u malim serijama u određeno doba godine pravio sir ili je sir napravljen industrijski.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica