ISPEČE 90 komada za 2 dana – Evo kako SEČE PRASE

ISPEČE 90 komada za 2 dana – Evo kako SEČE PRASE

Od svih jela, Srbi nekako najviše vole prase, a u poslednje vreme i jagnje na ražnju. Ovaj poseban specijalitet postao je simbol svih, manjih i većih slavlja u Srbiji, okupljanja i tradicionalnih slava. A koliko je prase na ražnju stvarno popularno, govori i gužva u pečenjarama.

Ovaj majstor podelio je sa nama da je najviše prasića ispekao oko Božića i to 90 komada za 2-3 dana. Peče i jagnjiće i jariće, ali prase je ono što se u Srbiji najviše jede, pa to najviše i peče. Na jednom mestu odvaja manje, a na drugom veće komade prasića i jagnjića. Najteže prase koje je ispekao imalo je 70 kilograma žive vage, a oko 50-ak kilograma čistog mesa. Sa nama je podelio i da je prošlog Božića neki čovek doneo ovna koji je imao 70 kilograma čistog mesa. A bio je težak 140-150 kilograma. Rekao nam je da je morao da napravi poseban ražanj za njega jer je bio toliko veliki da nije mogao da se okreće.

Postupak pečenja jagnjeta na ražnju isti je kao i sa prasetom. Peče se oko 3-4 sata, a tokom pečenja s vremena na vreme premazuje se lojem. Kako nam je ovaj majstor rekao tako se sprečava da jagnje pregori. A na kraju pečenja taj loj možete da pospete alevom paprikom i da onda premažete jagnje. 

Kada su gotovi, prase i jagnje se skidaju sa ražnja i seku na komade. A ako ste već otkinuli neko parče mesa dok je još bio vruće, sada treba da se posvetite komadanju mesa i ređanju na tanjir. Od alata vam je potreban oštar nož, makaze za sečenje mesa, čekić, čista daska i tanjiri za ređanje. Svaki domaćin ima svoj način na koji seče meso i ređa ga na tanjir. To najviše zavisi od toga šta vaši gosti najviše vole da jedu, da li je prase masnije ili ima više mesa, i još mnogo toga.

Ovaj domaćin prvo stavi kičmu i kosti na dno tanjira, a one lepše parčiće na vrh. Jedan od razloga može biti i taj što onaj ko može više da jede on ubode prvo meso na vrhu, a onda ide dublje. Osim toga uvek ima onih koji više vole masnije delove i komade sa kostima.

Uglavnom se jede kao zasebno jelo uz salatu od kupusa ili sa sosom od rena. Uz svinjsko pečenje se najčešće piju vino ili pivo, mada će vam pravi obožavaoci reći da uz njega dobro ide bilo koje piće, jer je pečeno prase samo sebi “dovoljno”. Ovo je veoma kalorična hrana, pa je zato mnogi od nas doživljavaju kao svoj “slatki greh”.

Komentari (1)

Ivan Gavrilovic

2021-12-17 06:06:44

Novinarske gluposti. Od 70 kg zive vage moze biti 30-35 kg pecenja a stavljanje kostiju je izbaceno odavno svuda. Samo meso i rebarca. Majstor ili je zaostao ili je prica iz proslog veka

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica