Zelena salata za svačiji ukus

Zelena salata za svačiji ukus

Pre svega petnaestak godina na našim trpezama u toku zime služili su se kiseli kupus, turšija i druge zimnice. Danas, s druge strane, zimske trpeze sa svežim povrćem uopšte nisu retke. Kultura koja je u poslednje vreme posebno popularna tokom cele godine jeste zelena salata i to raznih vrsta, boja i ukusa. Zato smo istraživali gde se ona i kako gaji u Srbiji i da li uopšte postoji sezona zelene salate.

Sezona svežeg povrća polako se završava i počinje vreme zimnice. Međutim, poslednjih godina većina velikih trgovinskih lanaca u svojim samoposlugama, osim tradicionalnog kiselog kupusa i turšije, ima i prave bašte bogate svežim povrćem tokom cele zime. Jedna od povrtarskih kultura za koju se potrošači posebno interesuju je zelena salata. Zato dobri povrtari vredno slede njihove želje i potrebe.

Milijan Maraš iz Iceberg Salat Centra pokazao nam je različite vrste salate i ispričao: „Kao što vidite, trenutno imamo salatu koja je već spremna za branje, a tu su i veoma mlade, tek posađene biljke. Zaista se trudimo da u toku cele godine proizvodimo salatu za kojom ima potrebe na našem tržištu.“
 

Zelena salata u Iceberg Salat Centru - ©Agromedia


„S druge strane, manji proizvođači i njihova poljoprivredna gazdinstva najčešće proizvode ostale kulture, krastavac i paradajz uglavnom. Njima je salata obično jedan od dodatnih useva. Jedino je kod nas salata osnovni usev i posvećuje joj se najviše pažnje
“, dodaje gospodin Maraš.

Do pre svega desetak godina, u našoj zemlji gotovo da nije mogla da se kupi neka druga salata osim puterice. Međutim, u skladu sa svetskim trendovima, sortiment zelene salate na tržištu sada je zaista bogat. Samo u Iceberg Salat Centru proizvodi se desetak različitih sorti ove kulture.

U Iceberg Salat Centru godišnje se proizvede milion glavica zelene salate.

Mi svake godine dodamo po jednu novu sortu. One klasične sorte, kao što je puterica, ne proizvodimo. Njih prepuštamo manjim poljoprivrednim proizvođačima, a mi se posvećujemo savremenijim i egzotičnijim tipovima salate. Može se reći da je proizvodnja ovakvih sorti zahtevnija, ali ipak su i one salate, a ne neka druga kultura. Zato se ne razlikuje posebno tehnologija gajenja salata, bilo da su u pitanju tradicionalne ili moderne vrste“, objašnjava gospodin Maraš.


U Iceberg Salat Centru tokom zime proizvodnja zelene salate odvija se u modernim, dobro opremljenim plastenicima, koji zauzimaju više od dva hektara površine. Od proleća, salata se proizvodi na više od 15 hektara otvorenog prostora.
 

Milijan Maraš - ©Agromedia

Maraš kaže: „U Iceberg Salat Centru godišnje proizvedemo milion glavica zelene salate. Kupaca ima za svu tu robu, a mogu da kažem da potražnja iz godine u godinu raste. Ipak, za sada, s obzirom na to da isporučujemo salatu u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, milion glavica godišnje je sasvim dovoljno.


Sada verovatno i vas zanima kako se rodila ideja da baš zelena salata bude primarna kultura jedne ovako velike kompanije.


Do pre svega desetak godina, u našoj zemlji gotovo da nije mogla da se kupi neka druga salata osim puterice. Međutim, u skladu sa svetskim trendovima, sortiment zelene salate na tržištu sada je zaista bogat.

Vlasnik firme, gospodin Predrag Popović, počeo je saradnju sa McDonald’s-om u vreme kada je taj lanac ugostiteljskih objekata kod nas tek bio u fazi osnivanja. On im je ponudio neke od salata koje je tada imao i tako je počela saradnja između naše dve kuće. Dakle, McDonald’s nas je praktično pokrenuo, a kasnije smo ostvarili saradnju i sa drugim restoranima i marketima i fokusirali se na salatu“, rekao nam je gospodin Maraš.

Naravno, veliki trgovinski lanci i ugostiteljski objekti zahtevaju konstantan kvalitet proizvoda i visoke svetske standarde, HASAP sistem, Global Gap sertifikat i drugo. Takođe, stalne analize na pesticide i teške metale se podrazumevaju, bez obzira na to što one poskupljuju proizvodnju zelene salate. Ipak, ako zanemarimo sve te činjenice, proizvodnja zelene salate i nije toliko težak posao. Naročito ne u Iceberg Salat Centru.
 

Zelena salata u Iceberg Salat Centru - ©Agromedia 

Gospodin Milijan objašnjava: „U toku leta, kada su visoke temperature, rasad koji proizvodimo za petnaestak dana je spreman za sadnju. Nakon toga, potrebno mu je još 30 ili 35 dana, tako da je period trajanja vegetacije salate u letnjem periodu četrdesetak dana. Tokom zime, ukoliko recimo sada posejemo salatu, rasad će biti spreman za sadnju za oko mesec dana. Takvu salatu mogli bismo da beremo početkom marta.

Iz njihovih plastenika salata stiže pravo do naših trpeza. Iceberg Salat Centar kao proizvođač plastenika, rasada, svežeg i ukusnog povrća, koje je uz to i lepo i moderno upakovano – može da se pohvali potpuno zaokruženim ciklusom proizvodnje. Ali, čak ni to nije sve.
 

Povrće u Iceberg Salat Centru - ©Agromedia

U svetu je sada sve popularnija salata koja se zove Salanova. To je mini salata, koja se koristi po principu ‘one cut ready’, odnosno jednim potezom noža glavica je već očišćena, a mi smo veoma lako dobili punu činiju salate koju samo treba da operemo i pripremimo po ukusu. Ovaj svetski trend pokušavamo da probijemo na domaćem tržištu, ali to ide veoma teško. Ipak, kao i uvek, mi smo ti koji guraju tržište i ne čekamo da tržište traži nešto od nas, nego mi tražimo od njega“, zaključuje gospodin Maraš.

Sagovornik:
dipl. inž. Milijan Maraš, Iceberg Salat Centar

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica