Koji je potencijal BRAŠNA OD FAVA PASULJA i zašto je to tema dana?

Koji je potencijal BRAŠNA OD FAVA PASULJA i zašto je to tema dana?

Da li ste čuli za brašno od fava pasulja? Potencijal brašna od fava pasulja danas je tema dana i njegova upotreba se posmatra kroz prizmu održivosti prehrane, a uvođenje ovog brašna u prehrambenu industriju moglo bi biti jedna od najvećih revolucija u prehrani u poslednjih nekoliko generacija.

Pre svega, prelazak na brašno napravljeno od ovih mahunarki učinilo bi vekne hleba zdravijim i održivijim, a ključne hranljive materije na ovaj način postaju lakše dostupne.

Zašto koristiti brašno od fava pasulja?

Upotreba brašna napravljenog od pasulja – poznatog i kao faba ili fava pasulj – mogla bi predstavljati jednu od najvećih promena u hrani u okviru nekoliko generacija tvrde naučnici sa Univerziteta u Ridingu.

Faba pasulj u činiji

Profesorka Džuli Lavgrov, koja vodi istraživanje, rekla je da misli da bi pasulj fava mogao da se dopadne potrošačima, dok istovremeno poboljšava nutritivni kvalitet hleba i smanjuje uticaj na životnu sredinu.

 

„Morali smo da razmišljamo lateralno: šta većina ljudi jede i kako možemo poboljšati njihovu ishranu, a da oni ne moraju da menjaju svoju ishranu? Očigledan odgovor je hleb“, rekla je ona.

 

„Devedeset šest odsto ljudi u Velikoj Britaniji jede hleb, a 90% od toga je beli hleb, koji u većini slučajeva sadrži soju. Već smo izvršili neke eksperimente i otkrili da brašno od fava pasulja može direktno da zameni uvezeno sojino brašno i deo pšeničnog brašna, koje ima malo hranljivih materija. Ovde možemo ne samo da uzgajamo fava pasulj, već i da proizvodimo i testiramo hleb bogat fava pasuljem, sa poboljšanim nutritivnim kvalitetom.”


 

Projekat je podržan sa 2 miliona funti vladinog finansiranja i okuplja istraživače, farmere i kreatore politika kako bi podstakli britanske potrošače da jedu više pasulja, koji trenutno uglavnom ide na hranu za životinje.

Koje su nutritivne prednosti fava pasulja?

Istraživači će takođe pronaći načine za optimizaciju održivosti i nutritivnog kvaliteta pasulja koji se uzgaja u Velikoj Britaniji, uključujući uzgoj sorti koje su visokog prinosa i radeći sa farmerima kako bi ih podstakli da prebace zemljište za proizvodnju pšenice na fava pasulj.


 

Fava pasulj je posebno bogat proteinima, vlaknima i gvožđem, hranljivim sastojcima kojih u dijetama u Velikoj Britaniji može biti malo, ali većina ljudi nerado ih koristi jer im nedostaje iskustvo u kuvanju i ishrani.


 

Istraživači će takođe isporučivati hranu na bazi fava pasulja koju proizvode studentskim domovima univerziteta i ugostiteljskim objektima u kampusu, gde će tražiti od studenata da ocene proizvode. Od studenata će se tražiti da ocene proizvode napravljene ili obogaćene faba pasuljem, kao što su hleb, somun i humus kroz pitanja o tome koliko su se osećali sito, koliko dugo i koliko im se sviđa hrana. Očekuje se da će faba pasulj poboljšati sitost, kao i pružiti poboljšane nutritivne prednosti u proizvodima.

 

Izvor: Guardian

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica