Uvedene kvote na izvoz pšenice i brašna – Setva kukuruza i dalje jako skupa

Uvedene kvote na izvoz pšenice i brašna – Setva kukuruza i dalje jako skupa

Najvažnija vest sa Produktne berze u protekloj nedelji je uvođenje kvota za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja, koje će se primenjivati od početka maja i važiće na mesečnom nivou. Skraćena radnja nedelja između dva Uskrsa, donela je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet za ovu nedelju iznosi 6.280 tona, čija finansijska vrednost iznosi 244.637.130 dinara.

Cene kukuruza

Cena kukuruza se kretala u cenovnom rasponu od 32,30 do 32,50 din/kg bez PDV-a, za robu sa vlagom do 16%, dok je kukuruz standardnog kvaliteta trgovan u cenovnom rasponu od 33,00 do 33,70 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od pariteta i brzine preuzimanja. Svakako se može govoriti o jasno uzlaznom cenovnom trendu ove žitarice. Ponderisana cena je iznosila 33,37 din/kg (36,70 din/kg sa PDV-om), što je za 1,11% rast u odnosu na prethodnu nedelju.

Cene pšenica

Kod pšenice je rast tražnje bio još izraženiji. Početkom nedelje, zaključena cena se kretala od 35,50 din/kg bez PDV-a, do 38 din/kg bez PDV-a na samom kraju nedelje. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 36,08 din/kg bez PDV-a (39,69 din/kg sa PDV-om), što predstavlja rast od 0,40% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Cene soje

Sojom se trgovalo po ceni od 83,75 din/kg bez PDV-a, što predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, ova uljarica je poskupela za 0,81%. Krajem nedelje, tražnja po ceni od 84 din/kg bez PDV-a nije dovela do zaključenja berzanskog ugovora usled uzdržanosti prodavaca.

Cene mineralnog đubriva

Od ostalih roba, prometovano je mineralno đubrivo NPK 15:15:15 po ceni od 96,78 din/kg bez PDV-a.

Neposredno pre sastavljanja ovog izveštaja cene na pariskoj berzi (Matif), su iznosile za pšenicu 405 eur/t za majsku isporuku, kukuruz 336 eur/t za junsku isporuku i uljanu repicu 849 eur/t za avgustovsku isporuku.

Podaci sa terena govore da će ove godine u strukturi prolećne setve biti zastupljenije soja i suncokret, dok se setva kukuruza očekuje na manjim površinama.

S obzirom da rat u Ukrajini još uvek traje i neizvesnost je kada će se završiti. Ovakva situacija dovodi do dodatnih problema pri kojima se poljoprivredni proizvođači susreću, što utiče na neizvesnost prolećne setve. Ovakav splet okolnosti će uticati na svetske bilanse, pogotovo kod suncokreta, a delimično i kod kukuruza, što bi moglo da dovede do daljeg rasta cena na svetskom tržištu.


Kretanje cena na berzi u Čikagu

Rejting useva ozime pšenice u SAD je samo 30% dobro do odlično, što je 2 poena niže nego prethodne nedelje i na najnižem nivou od 1996. Nedostatak vode u velikim ravnicama na jugu se nastavlja i to ugožava prinose budućeg roda.

Setva kukuruza u SAD je dostigla 4%, u poređenju sa prosekom od 6%, ali je u okvirima očekivanja trgovaca. Setva soje tek počinje. Očekuje se još kiše ovog vikenda u Kukuruznom pojasu, što bi trebalo da uspori setvu.

Kretanje cena na berzi u Parizu

Evropska komisija je objavila da je izvoz pšenice do 17. aprila dostigao 21,26 mil t, u poređenju sa 22,08 mil t prošle sezone do istog datuma. Izvoz ječma je 6,35 mil t, u poređenju sa 6,56 mil t prošle sezone. Uvoz kukuruza je blizu prošlogodišnjeg nivoa, sa 12,77 mil t u poređenju sa 12,61 mil t. Uvoz uljane repice je 4,2 mil t, u poređenju sa 5,45 mil t prošle sezone.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica