U fokusu terminski ugovori suncokreta i kukuruza : Vesti sa produktne berze

U fokusu terminski ugovori suncokreta i kukuruza : Vesti sa produktne berze

U proteklih sedam dana glavni fokus na novosadskoj „Produktnoj berzi“ bio je na terminskim ugovorima novog roda suncokreta i kukuruza. Zabeležen je ukupan promet robe u iznosu od 3.875 tona.

Cene kukuruza su se oporavile tek pred kraj nedelje, koja je počela padom cena ovog proizvoda. Razlog za ovakvu promenu je izveštaj Ministarstva poljoprivrede SAD-a o kvartalnim zalihama i planovim američkih proizvođača kada je reč o periodu setve.

Dve nedelje standardne cene kukuruza prekinute su oscilacijom, pošto se cena u prethodnim danima kretala od 22.50 do 23.30 din/kg. Novost koj je takođe značajna je da je zaključen prvi terminski ugovor za kukuruz novog roda 2021. godine sa isporukom i plaćanjem u septembru. Zaključen je po ceni od 18,22 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu pšenice, posle nepovoljne nedelje kada je zabeležen snažan pad cene, došlo je do zatišja, pošto je na kraju nedelje ponuda bila na nižem nivou, kao i interesovanje kupaca. Ove nedelje pšenicom sa proteinom min. 12% trgovalo se po 22,00 din/kg bez PDV-a.

Sasvim suprotna kretanja na tržištu soje. Pozitivni trendovi zabeleženi su po drugi put u nizu. Sojom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 66,00 do 68,50 din/kg sa klauzulom „uz obračun kvaliteta“. Ponderisana cena je iznosila 67,51 din/kg bez PDV-a (74,26 din/kg sa PDV-om).

Pored ovih poljoprivrednih proizvoda zapažena je potražnja još jedne uljarice. Suncokret rod 2021. godine, sa plaćanjem i isporukom u žetvi bio je tražena roba u protekloj nedelji. Terminski ugovori su zaključivani po jedinstvenoj ceni od 410 €/t (48,20 din/kg) bez PDV-a.

Izvor: Novosadska produktna berza

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica