SOJA POSKUPLJUJE! – Cene pšenice i kukuruza za sada miruju

SOJA POSKUPLJUJE! – Cene pšenice i kukuruza za sada miruju

Nedelju za nama na Produktnoj berzi obeležili su stabilan cenovni nivo žitarica i rast cene soje. Ukupno je prometovano 7.655 tona robe, čija finansijska vrednost je dostigla 316.179.500 dinara.

Cena kukuruza

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje najviše su realizovani ugovori za kukuruz sa produženim lagerom tokom septembra. Veće interesovanje kupaca za kupovinu ove žitarice primetno je bilo krajem nedelje. Ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 34,00 do 34,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 34,02 din/kg bez PDV-a (33,96 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju minimalna promena od +0,19%.

Cena pšenice

Kao i tokom prethodne nedelje, nastavljena je pojačana tražnja za pšenicom sa 11,5-12% proteina. Zabeležena je veća tražnja u odnosu na ponudu. Ugovori za pšenicu realizovani su u cenovnom rasponu od 36,00 do 36,50 din/kg bez PDVa. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 35,79 din/kg bez PDV-a (36,02 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodni podatak predstavlja blagi silazni trend od -0,64%. Ponude pšenice sa boljim parametrima kvaliteta nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

Cene soje

Na tržištu soje bila je prisutna slabija ponuda. Kupci su bili na nešto nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu, te je tržište bilo mirnije. Početkom nedelje soja se trgovala po ceni od 81,50 din/kg bez PDV-a, da bi krajem nedelje ugovor bio zaključen na 81,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 81,58 din/kg bez PDV-a (80,67 din/kg sa PDV-om), što je rast od 1,13%.

Cena stočnog ječma

Stočnim ječmom, u zavisnosti od parametara kvaliteta, trgovalo se od 33,30 do 33,50 din/kg bez PDV-a. Ruska urea, 25/1, trgovana je po ceni od 765,00 €/t (89,80 din/kg bez PDV-a).

Cena suncokretove sačme

Tražnja suncokretovog zrna novog roda kretala se u cenovnom rasponu od 535,00 do 540,00 €/t, međutim ponude nije bilo.

Kretanje cena u Čikagu i Parizu

Prognoza prinosa kukuruza u SAD je snižena. Očekivanje manje američke proizvodnje i smanjenje zaliha su potvrđeni, te je rejting useva samo 57% dobro do odlično.

Cena pšenice u Čikagu je blizu najnižih nivoa ovog meseca. Očekuje se da će povećanje izvoznih količina iz Crnog mora da utiče dalje na cene. Fjučersi za soju u Čikagu su se značajno menjali nakon što je USDA najavila rekordan domaći rod soje i pad evropskog roda kukuruza, usled suše. Američki rod soje se prognozira na 4,531 milijardi bušela, što je rekord.


Američki trgovci pažljivo prate obnovu izvoznih aktivnosti iz Crnog mora, naročito iz Rusije. Zabeležene su nove isporuke iz Ukrajine, uključujući i prve količine humanitarne pomoći u mekoj pšenice za Afriku.

Cene i žitarica i uljarica na Euronekstu beležile su pad tokom čitave nedelje. Mogućnost ubrzavanja izvoza iz Crnog mora uticala je na cene, naročito na pad cene pšenice. Da bi se zadovoljila međunarodna tražnja u bližoj budućnosti, izvozne aktivnosti iz EU su i dalje snažne i takve su od početka sezone.

Novi podaci Evropske komisije prelaze 3,5 miliona tona pšenice, što će se korigovati naviše. Potvrđen je i snažan tempo uvoza kukuruza sa količinama koje prelaze 3,5 miliona tona.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica