Slaba ponuda, a još manja potražnja soje na berzi!

Slaba ponuda, a još manja potražnja soje na berzi!

Nastavlja se manja aktivnost na robno-berzanskom tržištu. Kod žitarica zabeležen je pozitivan cenovni trend, dok soja izostaje iz trgovanja ove nedelje. Ukupno je prometovano 2.659 tona robe, finansijske vrednosti 121.427.584 dinara.

 

Cene kukuruza

Veća ponuda zabeležena je na tržištu kukuruza. Najviše se nudio prirodno suv kukuruz novog roda. Međutim, na strani tražnje nije bilo mnogo interesovanja. U pogledu kupaca, izvoznici su se povukli u iščekivanju daljih geopolitičkih dešavanja u svetu i upitnog kvaliteta robe kod nas.

Kukuruzom rod 2021. godine trgovalo se po 34,30 din/kg bez PDV-a, što je ujedno i ovo nedeljna ponderisana cena. Ugovori za kukuruz sa produženim lagerom tokom novembra i analizom na aflatoksin zaključeni su od 34,20 do 34,50 din/kg bez PDV-a. Ukoliko uporedimo sa podatkom iz prošle nedelje, cena je viša za 1,18%.

Cene pšenice

Za razliku od prethodne nedelje kada se pšenicom najviše trgovalo, tržište je u nedelji za nama bilo mirno. Količinski posmatrano, pšenica je zauzela veoma mali udeo u trgovanju, a ugovori su realizovani na dosta višem cenovnom nivou. Kupci su izrazili najviše interesovanja za kupovinu pšenice sa povećanim sadržajem proteina.

U zavisnosti od parametara kvaliteta, ugovori su realizovani od 37,60 (12% proteina) do 41,00 din/kg bez PDV-a (15% proteina). Ponder cena za ovu nedelju iznosi 38,82 din/kg bez PDV-a (42,70 din/kg sa PDV-om), što je rast od 4,69%.

Cene soje

Na tržištu soje, nije došlo do realizacije berzanskih ugovora. Slaba ponuda i još manja tražnja, kao i cenovni spred između kupaca i prodavaca, doveli su do odsustva ove uljarice iz trgovanja. Ponude po ceni od 80,00 din/kg bez PDV-a, nisu naišle na adekvatan odgovor tražnje.

Cene suncokreta

Suncokret se trgovao na nižem cenovnom nivou u odnosu na sedam dana ranije. Berzanski ugovori zaključeni su u rasponu cena od 66,00 do 66,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 66,04 din/kg bez PDVa (72,64 din/kg sa PDV-om), što je pad od 0,84%.

Cene mineralnih đubriva

U nedelji za nama zabeleženo je veće i interesovanje za mineralnim đubrivima. Đubrivo NPK 15:15:15 trgovalo se po 93,07 din/kg bez PDV-a.


Urea se trgovala u cenovnom rasponu od 97,40 do 98,84 na paritetu franko utovareno, dok je roba franko isporučena kupcu trgovana od 98,84 do 99,13 din/kg bez PDV-a.

Kretanje cena svetskim berzama

Na početku nedelje, cene u Čikagu beležile su pad, usled jačanja kursa dolara i rastuće makroekonomske zabrinutosti. Jak dolar bi brzo mogao da poremeti izvoz iz SAD. Krajem nedelje beleži se rast cena usled razvoja situacije u regionu Crnog mora.

Žetva kukuruza sporo napreduje, te je završeno 12%. Žetva soje dostigla je samo 8%. Žetva jare pšenice se bliži kraju sa preostalih 4%.


Prema FranceAgriMeru-u, skinuto je 26% kukuruza z Fransuckoj, a prinosi su veoma razočaravajući, pogođeni nedostatkom vode poslednjih meseci. Rejting useva ostao je nepromenjen na 43% dobro do odlično. Početkom nedelje beleži se negativan cenovni trend, da bi srednom nedelje, cene na Evronekstu krenule uzlaznom putanjom.

Cene pšenice dostigle su maksimume zabeležene u julu. Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da je 4,7 miliona tona žitarica napustilo ukrajinske luke od početka primene koridora.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica