RAST CENA u martu: uz smanjenu ponudu veće su i cene

RAST CENA u martu: uz smanjenu ponudu veće su i cene

Rast cene teladi  evidentiran je u klanicama podunavskog regiona, kao i cene tovnih svinja na području Beograda. U Čačku je zabeležen i porast dominantne cene jagnjadi na stočnoj pijaci.

tovne svinje

CENA TELADI

Rast cene teladi SM rase evidentiran je u klanicama podunavskog regiona.

Cena se kretala od 480 do 520, a dominirao je iznos od 500 dinara po kilogramu.

Bilo je u otkupu bikova, ali po istim cenama kao prošle nedelje.

U klanicama braničevskog okruga zabeležena je niža otkupna cena krava za klanje, dok su se telad težine od 80-160 kg i junad teža od 480 kilograma otkupljivala po istoj ceni kao i u prethodnom periodu.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu je bilo u ponudi junadi, teladi i krava za klanje po nepromenjenim cenama.

Rast cena junadi težine preko 480 kg evidentiran je u klanicama južnobanatskog regiona.

Za razliku od prošle nedelje u klanicama moravičkog regiona otkupljivali su se bikovi, junad i telad, a bilo je i krava za kljanje po prošlonedeljnoj ceni.

Na stočnoj pijaci u Čačku nije bilo u ponudi goveda.

Bikovi SM rase, težine preko 500 kg otkupljivali su se u klanicama na području Vranja po ceni od 350 din/kg, a ponuda je bila prosečna. Slaba je bila ponuda junadi od 350 do 480 kg, a otkupna cena je iznosila 360 dinara.

Rast cena krava za klanje zabeležen je u klanicama pirotskog kraja. Cena se kretala od 300 do 340 din/kg, a dominirao je iznos od 340 dinara i ponuda je bila dobra. Pad cena teladi SM rase, težine 80 do 160 kg, bio je u klanicama na ovom području, i iznosio je 500 din/kg i ponuda je bila dobra. Bila je dobra ponuda bikova, a cena na prošlonedeljnom nivou. Na stočnoj pijaci u Pirotu bila je dobra ponuda teladi, a cene su bile iste kao i u prethodnom periodu.

CENE SVINJA

Na stočnu pijacu u Obrenovcu je dovezeno za prodaju nekoliko prasadi telesne mase do 15 kilograma, po ceni od 380 din/kg, petnaestak prasadi od 16 do 25 kilograma po ceni od 350 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih svinja zabeležen je u klanicama na području Beograda. Ponuda je bila slaba, a dominirao je iznos od 240 dinara po kilogramu.

Ponuda na stočnoj pijaci u Čačku je slabija i cena prasadi je 340 do 360 dinara, tovljenika 250 do 300 dinara i izlučenih krmača 200 din/kg.

Dobra ponuda prasadi obe kategorije bila je na stočnoj pijaci u Pirotu. Cena se kretala od 380 do 390 dinara, a dominirao je iznos od 380 dinara za kilogram.

Iz preventivnih razloga zbog afričke kuge svinja, stočna pijaca u Vranju nije radila.

Cena, ponuda i tražnja stoke u klanicama ovog kraja bila je bez većih promena u odnosu na prethodni period.

Pad cene prasadi težine od 16 do 25 kilograma evidentiran je na stočnoj pijaci u Kraljevu. U ponudi je bilo i tovljenika, priplodnih nazimica i krmača za klanje, ali po nepromenjenim cenama u odnosu na prethodnu sedmicu. U klanicama ovog kraja otkupljivali su se tovljenici po ceni od 210 do 230 din/kg, prasad po ceni od 330 dinara i krmače za klanje po dominantnoj ceni od 180 dinara po kilogramu.

CENE JAGNJADI, OVACA I JARADI

Ponuda na stočnoj pijaci u Čačku je slabija i cene su prikupljene od proizvođača. Cena jagnjadi se kretala od 400 do 450 dinara, a dominirao je iznos od 450 dinara, što je rast u odnosu na prethodnu nedelju.

Cena ovaca se kretala od 120 do 130 dinara. U ponudi je bilo dviski i jaradi po nepromenjenim cenama.

Standardna ponuda jagnjadi, jaradi, ovaca i priplodnih ovnova bila je na stočnoj pijaci u Kraljevu. Cena jagnjadi se kretala od 370 do 400, a dominantna je bila 400 dinara za kilogram.

Jarad su se prodavala po ceni od 330 do 350 dinar, a ovce za 150 dinara po kilogramu.

U klanicama raškog područja otkupljivala su se jagnjad po ceni 380 dinara i ovce po 150 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Obrenovcu zabeležena je ponuda nekoliko jagnjadi po ceni od 400 do 450 din/kg i ovaca po ceni od 200 din/kg. U klanicama ovog područja nije bilo otkupa jagnjadi i ovaca.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije

Izveštaj pripremio : Institut za primenu nauke u poljoprivredi

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica