PRVI UGOVOR za novi rod ječma – Kukuruz opet POSKUPEO!

PRVI UGOVOR za novi rod ječma – Kukuruz opet POSKUPEO!

Prvi ugovori za ječam novog roda, rast cene kukuruza, pad cene pšenice i stabilan cenovni nivo soje dešavanja su koja su obeležila nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Ove nedelje aktivnost je bila veća na tržištu kukuruza, koji beleži apsolutni primat u trgovanju.

Obim prometa dostigao je 2.150 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 78.407.000 dinara.

Cene kukuruza

Na tržištu kukuruza beleži se uzlazni cenovni trend. Najviše se nudio kukuruz sa gratis lagerom tokom juna. Ovom žitaricom trgovalo se u cenovnom rasponu od 29,30 do 31,30 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od vremena preuzimanja i gratis lagera. Krajem nedelje, tražnja kukuruza bila je na višem cenovnom nivou od realizovanih. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 31,00 din/kg bez PDV-a, što je rast od 3,29%. Na berzi u Čikagu, cena kukuruza takođe beleži rast cene usled suvog i toplog vremena u kukuruznom pojasu.

Cene pšenice

Izrazito mirna nedelja na tržištu pšenice. Ova žitarica nastavlja silazni cenovni trend i tokom ove nedelje. Ovakvo cenovno kretanje zabeleženo je usled smanjene aktivnost na tržištu, kako na strani tražnje, tako i na strani ponude. Početkom nedelje, ponuda je bila nešto veća, da bi kako je nedelja odmicala, ponuda bivala sve manja. Usled primetno male tražnje, ove nedelje je prometovano svega 50 tona ove žitarice po ceni od 39,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 0,38%. Krajem nedelje, aktivnost na ovom tržištu je u potpunosti izostala.

Cene soje

U odnosu na prethodnu nedelju, cena soje nije zabeležila veće promene. Početkom nedelje, ovom uljaricom se trgovalo po ceni od 72,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. U nastavku nedelje, ponude na višem cenovnom nivou nisu naišle na odgovor tražnje. Tek krajem nedelje, berzanski ugovor je zaključen na blago višem nivou u odnosu na početak nedelje, na 72,70 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Cele nedelje, interesovanje kupaca bilo je izrazito malo. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 72,63 din/kg bez PDV-a, što je rast od 0,18%.

Cene ječma

Žetva ječma dovela je do veće dinamike na ovom tržištu. Tražnja novog roda bila je povećana tokom cele nedelje i kretala se na različitim cenovnim nivoima, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 32,00 do 32,25 din/kg bez PDV-a, za ječam sa nižim parametrima kvaliteta, dok se ječam sa HL 62kg, trgovao po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a. Iako je žetva u toku, ponude ove žitarice su male.

Cene suncokretove sačme

Suncokretovom sačmom se trgovalo po ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a.

Cene žitarica i uljarica na berzi u Čikagu

Kretanje cena u Čikagu, bilo je podstaknuto strahovanjem od stagnacije tražnje, kao i suvim i toplim vremenom u kukuruznom pojasu. Procena prodaje američkog kukuruza za sezonu 2021/22 i 2022/23 je blago iznad očekivanja. USDA izveštaj nije doneo nijedno bitno iznenađenje za pšenicu. USDA procenjuje ruski rod pšenice na 81 milion tona. Zalihe osam glavnih izvoznih zemalja na kraju sezone se procenjuju na 56,1 milion tona, od čega je veliki deo lociran u Rusiji i Ukrajini.


Ozime pšenice u SAD je samo 31% dobro do odlično, u odnosu na 48% prošle godine. Jara pšenica je u boljem stanju sa rejtingom useva od 54%. Prema USDA, rod soje u Brazilu se procenjuje na 126 miliona tona, dok u Argentini na 43,4 miliona tona. Rejting useva soje u SAD je procenjen 70% dobro do odlično, što je u okvirima očekivanja. Sadašnje visoke temperature mogu pogoditi razvoj useva.

Cene žitarica i uljarica na berzi u Parizu

Situacija u Ukrajini ostaje u fokusu, kao i vremenske prilike u zapadnoj Evropi. Snažan topli talas očekuje se da pogodi Španiju, Francusku i Portugal, sa potencijalnim smanjenjem prinosa. To je uticalo na visinu cena žitarica na Evronekstu. Rejting useva pšenice u Francuskoj je snižen na 66% dobro do odlično prema FranceAgriMeru. Rejting kukuruza je na 88%, u odnosu na prošlognedeljnih 90%.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica