Tokom protekle sedmice na pijacama širom Srbije zabeležene su promene u cenama voća i povrća. Dok su jabuke, banane, borovnice i još nekoliko kultura poskupeli, pojedine vrste poput mandarine, kivija i grožđa beležile su pad cena. Promet je generalno bio bolji, a ponuda stabilna, uz sezonski porast interesovanja kupaca zbog pripreme zimnice.

Proteklu sedmicu karakteriše bolja ponuda voća na kvantaškoj pijaci u Beogradu. Uprkos tome došlo je do rasta cena jabuke, banane, borovnice, breskve, limuna, maline, pomorandže, suve šljive. Za razliku od njih niže su bile cene mandarine, kivija, nara i oraha.
Možda vas zanima
Što se povrtarskih kultura tiče nije bilo značajnijih promena u pogledu ponude, a obim prodaje bio je malo bolji u odnosu na prethodnu sedmicu. Zabeležen je rast cena blitve, cvekle, krastavca salatara, kupusa, belog luka, ljute paprike i žutog pasulja.
U istom periodu bile su niže cene brokolija, celera, krompira, paradajza, patlidžana, peršuna korenaša i paškanata.
Na zelenoj pijaci u Kraljevu bila je slaba do prosečna ponuda voća i povrća tokom treće sedmice septembra. Mesec je pripreme tradicionalne zimnice, što je uticalo na bolju zainteresovanost kupaca i veći obim prodaje. U pogledu cena evidentiran je rast cena lubenice. Pad cena evidentiran je kod grožđa, kruške, pomorandže, šarene boranije, karfiola.
Kako da pripremite cveklu na što ukusniji način?
Ponuda poljoprivrednih proizvoda na zelenoj pijaci u Novom Sadu bila je prosečna, a prodaja malo bolja nego prethodnih nekoliko nedelja. Što se cena tiče došlo je do rasta dominantnih cena grejpfruta, blitve, belog luka, brokoli i tikvica. Jeftiniji su u odnosu na prethodni period bili grožđe belo ostalo, grožđe crno ostalo, šljiva, orah, cvekla, karfiol, krompir, kupus, crni luk, zelena salata i šargarepa.
Kvantašku pijacu u Leskovcu karakteriše solidna ponuda voća i povrća, dok je promet izložene robe bio na zadovoljavajućem nivou. Poskupeli su, u poređenju sa prethodnom sedmicom kupus i praziluk. Pad dominantnih cena evidentiran je kod grožđa, kruške, šljive, karfiola, crnog luka i šargarepe.


Komentari