Jake TENZIJE oko cene pšenice u Čikagu – Nastavlja se RAST cene soje

Jake TENZIJE oko cene pšenice u Čikagu – Nastavlja se RAST cene soje

Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika uticala je na smanjenje prometa na Produktnoj berzi. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda nisu zabeležile veće cenovne promene u odnosu na prošlu nedelju. Ukupan promet je iznosio 1.650 tona (-65,80%), dok je finansijska vrednost iznosila 75.893.250,00 dinara (-63,53%).

Cene kukuruza

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje nije došlo do većih cenovnih oscilacija. Slaba ponuda ove žitarice i dalje je prisutna na tržištu. Početak nedelje doneo je smanjenu tražnju, dok je interesovanje kupaca za ovom žitaricom raslo od sredine nedelje. Kukuruzom za promptnu isporuku se trgovalo u cenovnom rasponu od 32,50 do 32,80 din/kg bez PDV-a.

Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 32,74 din/kg bez PDV-a, što predstavlja minimalni rast od 0,12% u odnosu na prethodnu nedelju. Bila je primetna veća tražnja za kukuruzom sa povišenim procentom vlage, koji se tokom nedelje trgovao u cenovnom rasponu od 31,50 do 31,90 din/kg bez PDV-a.

Cene pšenice

Za razliku od prethodne nedelje, kada je pšenica bila najtrgovanija berzanska roba, ove nedelje dolazi do smirivanja tražnje na robno-berzanskom tržištu i blagog snižavanja cene. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 34,70 do 35,50 din/kg bez PDV-a. Ponuda ove žitarice se tokom nedelje kretala i na višim cenovnim nivoima do 36,00 din/kg bez PDV-a, ali kupaca na tom cenovnom nivou nije bilo. Ovonedeljna ponderisana cena je 35,09 din/kg bez PDV-a, što je predstavlja pad cene od 0,47%.

Cene soje

Tržište soje je pasivno u odnosu na prethodni period. Tokom nedelje kupci i prodavci su bili na različitim cenovnim nivoima, što je dovelo do zaključenja samo dva berzanska ugovora u cenovnom rasponu od 82,00 do 82,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 82,33 din/kg bez PDV-a, što je pad od 0,29%. Krajem nedelje, viši cenovni nivo tražnje u odnosu na početak nedelje, nije rezultirao zaključenjem novih berzanskih ugovora.

Ugovori za stočni ječam realizovani su po jedinstvenoj ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a. Suncokretova sačma beleži pad cene u odnosu na prethodni period, a trgovana je u cenovnom rasponu od 44,00 do 44,60 din/kg bez PDV-a. Ruska urea, pakovanje 500/1, trgovana je po ceni od 900,00 €/t.

Ukoliko se osvrnemo na ovaj period prošle godine, kada se terminski trgovalo sa pšenicom, kukuruzom i suncokretom, primećujemo da ove godine terminski ugovori izostaju. Razloge možemo pronaći u neizvesnosti oko potencijalnog izvoza, kao i u dešavanjima na svetskom tržištu.

Kretanje cena u Čikagu

Tenzije kod cena pšenice u Čikagu ostaju ekstremne, sa rejtingom useva na istorijski niskom nivou, što vodi ka strahovanjima da će žetva 2022. imati vrlo niske prinose, što će zaseniti blagi rast površina pod ozimom pšenicom. Biće važno pratiti aprilske kiše u glavnim proizvodnim oblastima američkih ravnica, uz rizik od nedostatka vode ako se La Ninja fenomen nastavi. Dok su površine pod ozimom pšenicom povećane, površine pod jarom pšenicom su najmanje u 5 godina.

Na tržištu je primetna opreznost učesnika pre objavljivanja USDA izveštaja. USDA ataše u Kini procenjuje uvoz kukuruza te zemlje na 24 miliona tona ove sezone, u poređenju sa procenom u prethodnom izveštaju od 26 miliona tona. Proizvodnja etanola ove nedelje je snižena na 1,003 miliona barela dnevno, sa 1,036 miliona barela dnevno prethodne nedelje.


Iako su učesnici na tržištu tokom nedelje bili oprezni, soja beleži jasni rast cene na samom kraju nedelje. Conab je snizio svoju procenu proizvodnje soje u Brazilu na 122,4 miliona tona, u odnosu na prethodnu procenu i procenu USDA. Izvozne prodaje američke soje ove nedelje su bile na 1,099 miliona tona, što je u okviru očekivanja.

Kretanje cena u Parizu

Novi snažan rast cena za sve proizvode roda 2022. Cene novog roda se čvrsto drže zbog odsustva Ukrajine na međunarodnoj sceni i stanja useva u SAD, gde je rejting ozime pšenice samo 30% dobro do odlično, što je istorijski nizak nivo. Uzevši u obzir prognozirane bilanse, svet ne može da absorbuje ozbiljnije nepovoljne vremenske prilike u glavnim proizvodnim zemljama. Cene pšenice na Evronekstu krajem nedelje su postigle novi maksimum za ugovor sa prispećem decembra 2022. Pre žetve ugovorene prodaje poljoprivrednika se procenjuje da su oko 40%, što je relativno visoka cifra u ovoj fazi buduće sezone.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica