Mesečni pregled cena povrća za jun

Mesečni pregled cena povrća za jun

Mesec jun, obeležila je dobra ponuda povrća na zelenim i kvantaškim pijacama u Srbiji. Na nekim tezgama bilo je lubenica i dinja iz domaće proizvodnje.

Mesečni pregled cena povrća za jun - © Pixabay

Raznovrsnija i bogatija bila je ponuda povrća tokom čitavog meseca, a prednjačili su kupus, crni luk, krompir, krastavac salatar, paradajz, tikvica, boranija i zelen. Promet poljoprivrednih proizvoda bio dobar.

Prodaja boranije se na kvantašima odvijala po dominantnoj ceni od 120 din/kg. Na zelenim pijacama je iznos varirao od 150 do 200 din/kg.

Cena kupusa je na kvantašima varirala najčešće od 40 do 70 din/kg. Na zelenim pijacama je dominirao iznos od 60 din/kg. To ukazuje na pad cene u odnosu na predhodni mesec.

Bolja ponuda domaćeg krastavca salatara evidentirana je u odnosu na maj. To je uticalo na pad cene. U veleprodaji je varirala od 30 do 60 din/kg, dok se na zelenim pijacama mogao pazariti najčešće po ceni od 40 do 70 din/kg.

Ponuda paradajza proteklog meseca takođe je bila bolja, što je uslovilo pad cene ovog proizvoda. Na kvantašima se mogao pazariti po ceni od 80 din/kg dok je na zelenim pijacama iznos varirao od 80 do 100 din/kg.


Prodaja crnog luka se na kvantašima odvijala po dominantnoj ceni od 40 din/kg, dok je na zelenim pijacama dominirala cena od 60 din/kg.

Slabija ponuda šargarepe u odnosu na maj, uslovila je rast cena. Na kvantaškim pijacama je proteklog meseca varirala od 50 do 80 din/kg. Na zelenim pijacama je dominirao iznos od 100 din/kg.

Za krompir su kupci u veleprodaji trebali da izdvoje 40 do 45 din/kg dok je u maloprodaji varirala od 50 do 60 din/kg.


Ponuda dinje i lubenice povećavala se iz nedelje u nedelju. Veleprodajna cena je dinje varirala je od 30 do 40 din/kg dok je na zelenim pijacama cena je najčešće iznosila 50 din/kg. Što se lubenice tiče cena je varirala od 30 do 50 din/kg.

Prodajna cena paprike je na kvantašima je najčešće varirala od 50 do 100 din/kg, dok se na zelenim pijacama mogla pazariti najčešće ceni od 80 do 150 din/kg. 


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica