Mesečni pregled cena povrća za januar

Mesečni pregled cena povrća za januar

Mesečni pregled cena i ponude povrća na kvantaškim i zelenim pijacama u srbiji.

Mesečni pregled cena povrća za januar - © Pixabay

U ponudi povrća su kao i tokom decembra najzastupljeniji bili krompir, šargarepa, crni luk, kupus, praziluk, zelen, paškanat, peršun korenaš i zelena salata. Nastavljen je trend slabije ponude paradajza, krastavca, paprike, karfiola, brokoli, patlidžana i tikvice.

Veleprodajna cena krompira je tokom januara bila viša u odnosu na prethodni mesec, pošto je iznos varirao od 35 do 40 din/kg. Na zelenim pijacama iznos je varirao od 40 do 50 din/kg.

Prodaja crnog luka se na kvantaškim pijacama odvijala po dominantnoj ceni od 30 din/kg, dok je na zelenim pijacama cena varirala od 40 do 50 din/kg.

Cena kupusa je na kvantašima varirala od 20 do 30 din/kg. Na zelenim pijacama dominirao je iznos od 40 din/kg. To ukazuje na rast cene u odnosu na decembar.

Slabija ponuda paradajza uticala je da proteklog meseca bude skuplji u odnosu na decembar, pa se na kvantašima mogao pazariti po ceni od 120 do 140 din/kg, dok je na zelenim pijacama iznos varirao od 180 do 200 din/kg.

Prodajna cena paprike bila je, takođe, viša. Na kvantaškim pijacama je najčešće iznosila od 170 do 190 din/kg, dok se na zelenim pijacama mogla pazariti po ceni od 250 do 300 din/kg.

Rast cene evidentiran je i kod krastavca salatara. U veleprodaji je iznosila od 120 do 150 din/kg, dok se na zelenim pijacama mogao pazariti najčešće po ceni od 180 do 200 din/kg. Skuplja je bila i tikvica tokom januara.

U zavisnosti od mesta prodaje iznos je varirao od 120 do 200 din/kg. Nastavljen je trend solidne ponude spanaća tokom proteklog meseca. Prodaja se odvijala najćešće po ceni od 100 do 120 din/kg. 

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.