CENE STOKE: RAST cene prasadi, JUNAD jeftinija!

CENE STOKE: RAST cene prasadi, JUNAD jeftinija!

Nedelju za nama obeležio je rast cene prasadi u gotovo celoj Srbiji, dok je cena junadi bila niža u odnosu na proteklu sedmicu. Jagnjad su bila skuplja u Kraljevu, a jeftinija u Užicu i Loznici.

RAST CENE PRASADI

Reporteri STIPS iz Loznice evidentirali su rast cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilorama zbog slabije ponude. Prodaja se najčešće odvijala za 450 din/kg.
Otkupna cena obe kategorije tovnih svinja bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području raškog regiona i kretala se od 250 do 260 din/kg.

U klanicama na području južnobačkom regionu protekle je sedmice evidentiran rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 380 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan.

Na pijaci žive stoke u Novom Sadu bila su skuplja prasad (obe kategroije) i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilogama u odnosu na prethodni period.

Prasad telesne mase do 15 kilograma bila su jeftinija na pijaci žive stoke u Čačku tokom poslednje sedmice jula, pošto je dominirao iznos od 320 din/kg. Zabeležena je dobra prodaja grla ove kategorije svinja.

PAD CENE JUNADI

U klanicama na području nišavskog regiona došlo je do pada otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 320 din/kg, uz prosečan obim ponude.
Pad otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma evidentiran je u sedmici za nama i u klanicama na području pčinjskog regiona. Dominirao je iznos od 350 din/kg, uz vrlo slabu ponudu kao i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu, zabeležen je pad prodajne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma u odnosu na predhodni period. Dominirao je iznos od 450 din/kg. Obim ponude i prodaje bili su na prosečnom nivou.

Dominantna otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma iznosila je 350 din/kg, dok su za krave za klanje plaćali 240 din/kg u klanicama na području jablaničkog regiona.
Klaničari sa područja južnobanatskog regiona protekle su sedmice otkupljivali jedino tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma po dominantnoj ceni od 340 din/kg.


Na ostalim prodajnim mestima nije bilo značajnijih promena, kako u pogledu cena, tako i u pogledu ponude i tražnje.

JAGNJAD SKUPLJA U KRALJEVU, A JEFTINIJA U UŽICU

Prema izveštaju reportera STIPS iz Kraljeva protekle je sedmice došlo do rasta cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 350 din/kg. Pored njih mogli su se pazariti jarad za 400 din/kg, ovce po dominantnoj ceni od 170 din/kg i ovnovi za priplod po dominantnoj ceni od 29.250 dinara po grlu. U klanicama na području raškog regiona došlo je do rasta dominantne cene jagnjadi na 350 din/kg. Uz njih vren je još i otkup ovaca po dominantnoj ceni od 250 din/kg.

Jagnjad su bila jeftinija u poređenju sa prethodnom sedmicom na pijaci žive stoke u Loznici, jer je dominirao iznos od 350 din/kg. U ponudi je bilo petnaestak grla. U klanicama na području ovog grada i okolnih mesta viša je bila protekle sedmice otkupna cena ovaca.


Dominirao je iznos od 200 din/kg. Niža je bila cena jagnjadi i na stočnoj pijaci u Užicu uprkos prosečnoj ponudi ove kategorije ovaca, jer se prodaja odvijala najčešće za 350 din/kg. U klanicama na teritoriji zlatiborskog regiona, takođe je evidentiran pad otkupne cene jagnjadi na dominantnih 340 din/kg

Izvor: STIPS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica