Cene stoke i stočne hrane za period 19-23.04.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 19-23.04.2019.

Toko protekle nedelje došlo je do rasta otpne cene tovne junadi na stočnim pijacama u Šapcu. Dok je sa druge strane na stočnim pijacama bilo neoubičajno mnogo tovnih svinja za ovaj period godine.

Cene krava

Rast otkupne cene tovnih bikova HF rase preko 500 kilograma zabeležen je u klanicama na području Beograda. U klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen je rast otkupnih cena teladi na 500 din/kg, tovne junadi preko 480 kilograma na 220 din/kg i krava za klanje na 155 din/kg. Priplodne krave SM rase bile su jeftinije u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma bila je viša protekle nedelje u klanicama na području Šapca. Najčešće su plaćali 260 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je dobar.

Tovne bikove preko 500 kilograma su po nižim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivale i klanice na pordučju srednje-banatskog regiona. Otkupna cena grla SM rase iznosila je 240 din/kg, a grla HF rase 220 din/kg. Klaničari sa područja raškog regiona su po nižim cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup teladi od 160 kilograma, tovnih bikova preko 500 kilograma i krave za klanje. Kod teladi je dominirao iznos od 500 din/kg, kod tovnih bikova iznos od 230 din/kg, a kod krava za klanje iznod od 180 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Pirotu je prodajna cena teladi SM rase, do 160 kilograma iznosila 450 din/kg, dok su tovnu junad preko 480 kilograma najčešće plaćali 240 din/kg. U klanicama na području moravičkog regiona vršen je otkup teladi SM rase, a otkupna cena je u zavisnosti od pola grla varirala od 460 do 500 din/ kg. Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma iznosila je 240 din/kg, dok je kod tovnih bikova preko 500 kilograma dominirao iznos od 230 din/kg.

Cene svinja

Rast cene obe kategorije tovnih svinja evidentiran je na stočnoj pijaci u Kragujevcu i u klanicama na području šumadijskog regiona. Cena grla od 80 do 120 kilograma iznosila je 160 din/kg, dok je kod grla težine preko 120 kilograma dominirao iznos od 140 din/kg. Klaničari sa područja Šapca po višim su cenama protekla nedelje otkupljivali tovne svinje od 80 do 120 din/kg. Dominirao je iznos od 160 din/kg. Tovne svinje i krmače za klanje bile su skuplje i na stočnoj pijaci u ovom gradu.

Malo bolja bila je ponuda obe kategorije prasadi tokom treće nedelje aprila na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Dominantna cena prasadi do 15 kg bila je 280 din/kg, dok je za grla telesne mase od 16 do 25 kilograma trebalo izdvojiti 270 din/kg. To ukazuje na činjenicu da su obe kategorije bile skuplje u proseku za 20 din/kg. U prodaji je bilo neuobičajeno veliki broj tovnih svinja za ovaj period godine. Za grla od 80 do 120 kilograma trebalo je izdvojiti od 160 do 170 din/kg, dok se prodaja grla preko 120 kilograma odvijala po ceni od 145 do 160 din/kg. Prodaja je bila dosta slaba.

Otkupna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području južno-banatskog regiona. Prodaja prasadi se na stočnoj pijaci u Pančevu u zavisnisti od kategorije odvijala po ceni od 240 do 250 din/kg. Rast prodajne cene prasadi zabeležen je na stočnoj pijaci u Pirotu. Kod obe kategorije je dominirao iznos od 290 din/kg. U klanicama na području severnobačkog regiona evidentiran je rast otkupnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma na 250 din/kg i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 145 din/kg.

Cene ovaca i koza

Na stočnoj pijaci u Šapcu su bila skuplja jagnjad u odnosu na prethodni period. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 260 din/kg. Rast otkupne cene jagnjadi zabeležio je u nedelji za nama reporter STIPS-a iz Niša u klanicama na području ovog grada. Dominirao je iznos od 280 din/kg. Na pijaci žive stoke u Nišu došlo je do pada cene ovaca na 150 din/kg. Nekoliko jaradi i koza bilo je u ponudi na stočnoj pijaci u Obrenovcu protekle sedmice. Cena jaradi bila je viša, iznosila je 250 din/kg, dok je cena koza ostala nepromenjena. Prosečna je bila ponuda jagnjadi po ceni od 250 do 300 din/kg. Ponuda šiljezadi, dviski i ovaca bila je slaba. Cene šiljezadi i dviski iznosila je 220 din/kg. Kod ovaca je dominirao iznos od 160 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Izostala je ponuda ovnova za priplod.

U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do pada otkupne cene ovaca. Dominirao je iznos od 110 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevca je protekle sedmice zabeležen rast prodajne cene šilježadi na 220 din/kg i pad cene jagnjadi na 290 din/kg. Klaničari na području pirotskog regiona oborili su otkupnu cenu jagnjadi u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 280 din/kg.


Cene stočne hrane

Protekle su sedmice evientiran je rast prodajne cene stočnog brašna na pijaci u Obrenovcu. Dominirao je iznos od 18 din/ kg. U silosima na području Beograda došlo je do rasta pšenice u rinfuzu u odnosu na predhodni period. Pšenica je bila skuplja i na području Niša u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 25 din/kg. Za razliku od pšenice, kukuruz, okrunjen, prirodno sušen upakovan u džakove od 50 kilograma je bio jeftiniji. Mogao se pazariti po ceni od 22 din/kg.

Uprkos dobroj ponudi, rast cene pšenice zabeležen je protekle nedelje i na pijaci u Pančevu i na gazdinstvima u okolini, pošto je dominirao iznos od 23 din/kg. Rast dominantne cene pšenice na 24 din/kg evidentirao je reporter STIPS-a iz Šapca. Za razliku od pšenice jeftiniji je bio suncokret u zrnu, pošto je dominirao iznos od 35 din/kg. Na pijaci u Loznici došlo je do pada dominantne cene pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma na 22 din/kg. Pored pšenice mogli su se pazariti još kukuruz po ceni od 18 din/kg, lucerkino seno u balama po ceni od 19 din/kg. Toliko je koštalo i stočno brašno.

Za stočni ječam su kupci trebali da izdvoje 24 din/kg, dok je kod sojinog zrna dominirao iznos od 50 din/kg. Najčešća prodajna cena kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma iznosila je 17 din/kg na gazdinstvima u okolini Kikinde tokom treće nedelje aprila.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica