Cene stoke i stočne hrane za period 12-16.04.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 12-16.04.2019.

Protekle nedelje došlo je do pada otkupne cene tovnih bikova, a rasta cene tovnih svinja na stočnim pijacama u Srbiji.

Cene krava

Rast otkupnih cena teladi SM rase do 160 kilograma i tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma evidentiran je protekle sedmice u klanicama na području podunavskog regiona. Kod teladi je dominirao iznos od 430 din/kg, a kod tovnih bikova iznos od 240 din/kg. Tovne bikove preko 500 kilograma su po višim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivale i klanice na pordučju srednje-banatskog regiona. Cena grla SM rase iznosila je 250 din/kg, a grla HF rase 230 din/kg.

Otkupna cena tovnih bikova preko 500 kilograma bila je viša protekle nedelje u klanicama na području Niša. Najčešće su plaćali 250 din/kg. Na stočnoj pijaci u Nišu izostala je prodaja teladi i ostalih kategorija goveda. Priplodne krave SM rase bile su skuplje u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Dominirao je iznos od 150.000 dinara po grlu. U klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen je pad otkupnih cena teladi na 480 din/kg, tovne junadi preko 480 kilograma na 210 din/kg i krava za klanje na 150 din/kg.

Pad otkupne cene tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase na 250 din/kg i HF rase na 225 din/ kg zabeležen je u klanicama na području Beograda. Otkupne cene krava za klanje bile su niže protekle sedmice u klanicama na području jablaničkog regiona. Dominirao je iznos od 150 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu je došlo do pad cene teladi do 160 kilograma na 380 din/kg.

Cene svinja

Rast dominantne cene prasadi od 16 do 25 kilograma tokom druge sedmice aprila evidentiran je na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Iznosila je 250 din/kg.Obe kategorije prasadi bile su skuplje na pijaci žive stoke u Loznici. Kod prasadi teških do 15 kilograma dominirao je iznos od 270 din/kg, dok je kod grla od 16 do 25 kilograma dominirao iznos od 260 din/kg. Klaničari sa područja severno-bačkog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period vršili otkup prasadi  od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma.

Iste kategorije svinja bile su skuplje i na stočnoj pijaci u Somboru. U klanicama na području Beograda zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na prethodnu sedmicu. Na stočnoj pijaci u Obrenovcu nije bilo promene cena, kako kod prasadi telesne mase do 15 kilograma, tako i kod grla teških od 16 do 25 kilograma. Tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su skuplje, takođe, i na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici i u klanicama na području ovog grada. Dominirao je iznos od 160 din/kg.

Klaničari sa područja braničevskog regiona po nižim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i krmače za klanje. Kod prasadi je dominirao iznos od 190 din/kg, a kod krmača za klanje iznos od 110 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu evidentiran je pad cene prasadi do 15 kilograma na dominantnih 235 din/kg. Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u klanicama na području južno-banatskog regiona. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma.

Cene ovaca i koza

Reporter STIPS-a iz Požarevca je protekle sedmice zabeležio pad prodajne cene šilježadi, pošto je dominirao iznos od 210 din/kg. Najčešća cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg, a ovaca 140 din/ kg. Pad otkupne cene šilježadi zabeležen je tokom druge sedmice na 200 din/kg u klanicama na području podunavskog regiona. Na stočnoj pijaci u Smederevu je, takođe, evidentiran pad cene šilježadi na 200 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu protekle su nedelje bila jeftinija jagnjad. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 280 din/kg. Jagnjad su bila jeftinija u odnosu na predthodni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu. Dominirala je cena od 270 din/ kg. Ponuda je bila je prosečna. Najčešća otkupna cena jagnjadi iznosila je 250 din/kg u klanicama na području Loznice. Za ovce je dominantna otkupna cena iznosila 150 din/kg.


Cene stočne hrane

Pad prodajnih cena pšenice i lucerkinog sena u balama evidentirao je protekle sedmice reporter STIPS-a iz Pančeva na gazdinstvima u okolini ovog grada. Kod pšenice je dominirao iznos od 22 din/kg, a kod lucerkinog sena iznos od 18 din/kg. Kukuruz okrunjen, prirodno sušen upakovan u džakove bio j skuplji u maloprodajnim objektima na ovom području. Na gazdinstvima u okolini Kikinde došlo je do pada cene lucerkinog sena u balama, pošto je dominirao iznos od 13 din/kg. Nije bilo promene u maloprodajnim objektima na području ovog grada. Dominantna cena sojine sačme iznosila je 73 din/kg, suncokretove sačme na 35 din/kg. Najčešća prodajna cena stočnog brašna iznosila je 20 din/kg.

Rast lucerkinog sena u balama zabeležen je na gazdinstvima u okolini Užica. Dominirao je iznos od 17 din/kg. Na pijaci u ovom gradu bio je skuplji kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove. Najčešće se mogao pazariti po ceni od 23 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Zaječara došlo je do pada dominantne cene stočnog brašna na 22 din/kg. Kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove i sojina sačma bili su skuplji u odnosu na prethodni period na podrčju Smedereva. Kod kukuruza je dominirao iznos od 19 din/kg, a kod sojine sačme iznos od 62 din/kg. Lucerkino seno u balama bilo je skuplje na gazdinstvima u okolini Loznice. Najčešće se prodavalo po ceni od 19 din/ kg.

Pad dominantne cene stočnog ječma upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma na 26 din/kg zabeležio je reporter iz Čačka na pijaci u ovom gradu. Protekle su se sedmice na gazdnstvima u okolini Sremske Mitrovice mogli pazariti sojino zrno po ceni od 50 din/kg i suncokretovo zrno po ceni od 37 din/kg.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica