Cene stoke i stočne hrane za period 10-14.05.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 10-14.05.2019.

Proteklu nedelju obeležila je viša cena teladi na području Smedereva i Sremske Mitrovice, a niža na području Užica. Prasad je bila jeftinija na području Pančeva, Loznice, Čačka i Novog Sada, a došlo je i do pada cene jagnjadi na području Smedereva, Loznice i Pančeva.

Cene krava

Reporter STIPS-a iz Smedereva evidentirao je protekle sedmice rast otkupnih cena teladi SM rase do 160 kilograma i krava za klanje SM rase u klanicama na ovom području. Kod teladi je dominirao iznos od 430 din/kg, a kod krava za klanje iznos od 150 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 240 kg.

Na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici došlo je do rasta prodajne cene tovne junadi preko 480 kilograma, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Niža otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma i krava za klanje bila je u nedelji za nama u klanicama na području zlatiborskog regina. Rast otkupnih cena zabeležen je u kategoriji tovnih bikova preko 500 kilograma. Otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma bila je niža protekle sedmice u klanicama na području šumadijskog regiona.

Otkup se najčešće obavljao po ceni od 480 din/kg. Priplodne krave SM rase bile su skuplje u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Dominirao je iznos od 160.000 dinara po grlu. U klanicama na području Beograda evidentiran je blagi pad otkupne cene tovnih bikova HF rase preko 500 kilograma, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg protekle sedmice. Cena tovne junadi preko 480 kilograma iznosila je 240 din/kg u klanicama južnobanatskog regiona.

Na stočnoj pijaci u Čačku su se protekle nedelje mogle pazariti jedino krave za klanje po ceni od 150 din/kg. Otkupne cene teladi, tovne junadi, tovnih bikova i krava za klanje bile su na prošlonedeljnom nivou u klanicama na ovom području.

Cene svinja

Prasad telesne mase do 15 kilograma bila su jeftinija u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u Pančevu. Dominirao je iznos od 280 din/ kg. Pad prodajne cene prasadi do 15 kilograma zabeležio je protekle nedelje i reporter STIPS-a iz Loznice na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto je dominirao iznos od 290 din/kg.

U klanicama na području ovog regiona evidentiran je pad otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma. Obe kategorije prasadi bile su jeftinije u nedelji za nama na stočnoj pijaci u Čačku. Kod grla do 15 kilograma dominirao je iznos od 260 din/kg, dok su se grla od 16 do 25 kilograma najčešće mogla pazariti po ceni od 250 din/kg.

Klaničari sa područja južno-bačkog regiona su po nižim cenama otkupljivali prasad od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period. Na pijaci žive stoke u Novom Sadu došlo je do pada cena obe kategorije prasadi. Rast prodajne cene prasadi od 16 do 25 kilograma i pad cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma karakteristika je stočne pijace u Kragujevcu tokom druge sedmice maja. Cena prasadi bila je 280, a tovnih svinja od 80 do 120 kilograma 150 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona, takođe je došlo do rasta otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma. Cena prasadi telesne mase do 15 kg bila je 290 din/kg na pijaci žive stoke u Obrenovcu. To je za 10 din/ kg viša cena u odnosu na prethodnu nedelju. Na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici evidentiran je rast prodajnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma, obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje protekle sedmice.


Cene ovaca i koza

Klaničari sa područja podunavskog regiona su protekle sedmice otkupljivali jagnjad i šilježad po nižim cenama, pa je kod jagnjadi dominirao iznos od 260 din/ kg, a kod šilježadi iznos od 200 din/kg. Viša je u odnosu na prethodni period bila otkupna cena ovaca. Na stočnoj pijaci u Loznici evidentiran je pad prodajne cene jagnjad, pošto je dominirao iznos od 230 din/kg.

U klanicama na području ovog regiona, takođe je bila niža otkupna cena jagnjadi. U klanicama južno-banatskog regiona došlo je do pada otkupne cene jagnjadi u odnosu na predhodnu nedelju. Dominirao je iznos od 250 din/kg. Ponuda i obim otkupljenih grla bili su prosečni. Na stočnoj pijaci u Vranju je evidentiran pad cene jaradi, pošto je dominirao iznos od 220 din/kg. Reporter STIPS-a je protekle nedelje zabeležio pad prodajne cene ovnova za priplod na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Najčešće su se mogli pazariti za 35.000 dinara po grlu.

Jagnjad su bila skuplja u odnosu na prethodni period u klanicama na području pirotskog regiona. Dominirao je iznos od 300 din/kg. Na stočnoj pijaci u Pirotu cena je bila niža, pošto je dominirao iznos od 300 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je viša i u klanicama na području braničevskog regiona, pa se otkup odvijao po ceni od 280 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena ovaca, jer je dominirao iznos od 110 din/kg.


Cene stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Loznice je došlo do pada cene stočnog brašna u odnosu na prethodni period. Dominirao je iznos od 20 din/kg. Na pijaci u ovom gradu bili su skuplji kukuruz, okrunjen prirodno sušen i pšenica u rinfuzu upakovani u džakove, zbog slabe ponude. Kod pšenice je dominirao iznos od 23 din/kg, a kod kukuruza iznos od 20 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Pančeva zabeležen je rast cene lucerkinog sena u balama tokom druge sedmice maja. Dominirao je iznos od 17 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada došlo je do rasta cene kukuruza na 17 din/kg. Za razliku od njega niže su bile cene pšenice i sojinog zrna. Kod pšenice je dominirao iznos od 21 din/kg, a kod soje iznos od 38 din/kg. Sojina sačma bila je skuplja u nedelji za nama na području Smedereva. Dominirao je iznos od 61 din/kg. Obim prodaje bio je prosečan.


Rast prodajne cene pšenice u odnosu na prethodni period zabeležen je na pijaci u Vranju. Dominirao je iznos od 25 din/kg. Najčešća prodajna cena sojine sačme iznosila je 63 din/kg u maloprodajnim objektima na području Kraljeva. Na pijaci u ovom gradu se protekle sedmice mogao kupiti kukuruz okrunjen, prirodno sušen upakovan u džakove po ceni od 23,5 din/kg, pšenica u džakovima po ceni od 25 din/kg, dok je kod stočnog ječma upakovanog u džakove dominirao iznos od 28 din/kg. Na ostalim prodajnim mestima nije bilo promene cena žitarica i ostalih proizvoda u odnosu na prethodni period.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica