Cene stoke i stočne hrane za period 01-05.03.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 01-05.03.2019.

Tokom poslednje nedelje februara na stočnim pijacama u Srbiji došlo je do rasta cene tovnih bikova i prasadi od 16 do 20 kilograma, a pada cene jagnjadi i ovaca na području Loznice.

Cene krava

Klaničari na području srednjebanatskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali tovne bikove HF rase telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan. Pad dominantne prodajne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na 230 din/kg zabeležen je na stočnoj pijaci u Užicu. Niža je bila, takođe, i cena krava za klanje, jer su se najčešće mogle pazariti za 160 din/kg.

U klanicama jablaničkog regiona je tokom poslednje sedmice februara vršen otkup tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma, tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje. Otkupne cene bile su na prošlonedeljnom nivou. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu je izostala prodaja teladi i ostalih kategorija goveda. Klanice na području šumadijskog regiona otkupljivale su kao i prethodne sedmice telad, tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma i krave za klanje. Nije bilo promene dominantnih otkupnih cena.

Cene svinja

U klanicama na području zlatiborskog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 230 din/kg. Ista kategorija prasadi bila je skuplja i na stočnoj pijaci u Užicu. Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je protekle nedelje u klanicama na području južno-banatskog regiona. Dominirao je iznos od 135 din/kg.

Ova kategorija svinja bila je skuplja i na stočnoj pijaci u Pančevu. Otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su više u klanicama srednje-banatskog regiona. Tovne svinje telesne mase preko 120 kilograma i krmača za klanje bile su jeftinije protekle nedelje na stočnoj pijaci u Kragujevcu.

Cene koza i ovaca

Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su niže tokom poslednje nedelje februara u klanicama na području zlatiborskog regiona. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 250 din/kg, a kod ovaca iznos od 120 din/kg. Pad cena jagnjadi i ovaca zabeležen je i na stočnoj pijaci u Užicu. Niže dominantne cene jaradi u odnosu na prethodnu sedmicu zabeležio je reporter STIPS iz Leskovca na pijaci žive stoke u ovom gradu. Dominirao je iznos od 200 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Pančevu došlo je do rasta dominantnene cene jagnjadi na 300 din/kg. U klanicama na području južno-banatskog regiona, protekle je sedmice vršen otkup jagnjadi po dominantnoj ceni od 280 din/kg. Rast prodajne cene jaradi na dominantnih 200 din/kg zabeležen je tokom poslednje nedelje na stočnoj pijaci u Kragujevcu.

Cene stočne hrane

U silosima je najčešća prodajna cena pšenice u rinfuzu bila, takođe, viša u odnosu na prethodni period, pošto je iznosila 22 din/kg. Prodaja suncokreta u zrnu je zabeležena u silosima na području Šapca i Subotice po ceni od 30 din/kg. Stočno brašno se na pijacama obuhvaćenim projektom STIPS moglo tokom proteklog meseca pazariti po dominantnoj ceni od 19 din/kg.

U maloprodajnim objektima je cena najčešće iznosila 21 din/kg kao i prethodnog meseca. U silosima na području Loznice postignut je iznos od 17 din/kg. Nije bilo značajnije promene u pogledu ponude sojine sačme u maloprodajnim objektima u odnosu na protekli period. Cena je varirala od 49 din/kg do 75 din/kg, ali je dominirao iznos od 65 din/kg kao i prethodnog meseca.


Suncokretova sačma se tokom februara mogla pazariti u jedanaest maloprodajnih objekata po ceni od 35 din/kg. Prodaja lucerkinog sena u balama se na gazdinstvima i na pijacama odvijala najčešće po ceni od 15 din/kg do 20 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica