Saznajte sve o JESENJOJ ZAŠTITI uljane repice

Saznajte sve o JESENJOJ ZAŠTITI uljane repice

U proizvodnji uljane repice postoji mnogo izazova, a jedan od njih jeste i adekvatna zaštita biljaka u jesenjem periodu. Pravim odabirom preparata možete osigurati dobar rod uljane repice.

Tako bi posle setve, a pre nicanja, uljanu repicu trebalo zaštiti od korova. Preporučuju se herbicidi Sultan i Kalif Mega, kompanije Adama.

Sultan je preparat sa najviše aktivne materije. Njegova doza primene je 2 l/ha. Aktivna materija je Metazahlor. On odlično suzbija korove poput bulke, palamide, kamilice, tatule, čička i sve druge korove koji se javljaju u početnim fazama nicanja uljane repice. Takođe, za Sultan se odlučujemo ukoliko kiša od momenta setve bude najavljena za nekih desetak dana.

Ako u vremenskoj prognozi nema kiše, koristi se Kalif Mega. Aktivne materije Metazahlor i Klomazon. On je perzistentniji i sklop dve aktivne materije – Metazahlor i Klomazon. Doza primene je 2.5l/ha.

Zaštita od buvača

Kada oslobodimo uljanu repicu od korova i ona nikne, može se javiti sledeći problem – buvač.

Buvač je buba koja u tim početnim fazama neće pojesti repicu, ali će napraviti izuzetno veliku štetu i usporiće njen početni porast, koji je najvažniji zbog pravilnog ukorenjavanja i korišćenja hranljivih materija i vode.

Ovu štetočinu ćemo uspešno suzbiti preparatom Lamdex. Doza primene je 0.2 – 0.3 l/ha. Ono što Lamdex izdvaja od svih ostalih preparata protiv buvača, jeste to što je mikrokapsulisana formulacija tj. aktivna materija se značajno duže oslobađa.

Zaštita od repičine lisne ose

Repičina lisna osa je značajno veći problem od buvača u jesenjem periodu. Njena gusenica može dovesti do golobrsta. I, ako dozvolimo da se repična lisna osa previše razvije, može se desiti da usev bude totalno uništen.


Uljanu repicu štitimo od ove štetočine kada primetimo prve gusenice. Takođe se radi preparatom Lamdex u dozi 0.2 – 0.3 l/ha.

Zaštita od uskolisnih korova

Predusev u uljanoj repici su obično pšenica ili ječam. A one u uljanoj repici predstavljaju veliki korov. Predlažu se tri preparata Diler, Leopard i Agil.

Diler i Leopard se koriste u slučaju da je najavljeno toplo vreme nakon primene. Doza primene Dilera je od 1-1.2 l/ha; a za Leopard od 1.2 – 1.5/ha.


Ukoliko je najavljen hladniji period – primenjuje se Agil. U zavisnosti od porasta korova, u dozi od 0.6-1 l/ha.

Primena regulatora rasta

Kada smo se oslobodili od korova i sačuvali uljanu repicu od štetnh insekata, ona nesmetano raste i sprema se da uđe u period mirovanja, tj. u zimu. Tada je potrebno primeniti je regulator rasta. Naime, ako uđe prevelika u zimu, može se desiti da u toj jesenjoj fazi formira cvetno stablo, a da zatim dođe do mraza i to cvetno stablo izmrzne. U tom slučaju – od prinosa nema ništa.


Kako bismo to sprečili, u tom peirodu treba odraditi regulator rasta. Predlaže se preparat Orius. On je i fungicid, koji sprečava bolesti kao što su bela trulež, mrka trulež i sklerocinija. Doza primene zavisi od momenta u kom ga radimo. Ako je repica sa 6 razvijenih listova radimo 0.6 l/ha, ako je 8 razvijenih listova radimo 0.8 l/ha. Ako ima 10 i više listova radimo sa 1 l/ha preparata Orius.

Sagovornik: Savo Jovanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica