Vesti – Pomoć poplavljenim područjima na istoku Srbije

Vesti – Pomoć poplavljenim područjima na istoku Srbije

U istočnoj Srbiji nastavlja se sa programom pomoći malim poljoprivrednicima u poplavljenim područjima. Reč je o projektu u iznosu od 1,5 miliona evra, koji je odobrila Evropska unija, a koji sprovodi FAO u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja i lokalnim samoupravama.
 

Programom je obuhvaćeno više opština u istočnoj Srbiji: Majdanpek, Negotin, Svrljig, Boljevac, Kladovo, Knjaževac i grad Zaječar. Iz ovih mesta do sada se prijavilo 450 domaćinstava koja su u 2014. pretrpela štetu od poplava i drugih elementarnih nepogoda.

U skladu sa potrebama poljoprivrednika, stručnjaci su napravili 23 različita paketa pomoći. Oni sadrže sadni i semenski materijal, đubrivo, stočnu hranu, plastenike, košnice, poljoprivrednu opremu i alat, opremu za navodnjavanje i stoku. O vrstama paketa poljoprivrednici su mogli da se detaljnije informišu tokom decembra, kada je Fondacija za lokalni ekonomski razvoj opštine Majdanpek organizovala tribine.
 

Poplavljeno imanje - ©Agromedia


Najpre će se isporučivati paketi sa semenskim materijalom
zbog predstojeće prolećne setve, a kasnije, u toku leta, i oni sa stočnom hranom, opremom i mehanizacijom, dok će sadni materijal višegodišnjih zasada stići na jesen.

Da podsetimo, prošle godine je u okviru prve faze Programa pomoći poplavljenim područjima u Srbiji pomoć u vidu paketa stočne hrane dobilo 225 domaćinstava u opštini Majdanpek.

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica