Fascinantno Vinarce! – Dobri ljudi, gostoprimstvo na nivou, kakvo se samo poželeti može

Fascinantno Vinarce! – Dobri ljudi, gostoprimstvo na nivou, kakvo se samo poželeti može

Da smo mogli da biramo ponovo, posle zabeležene avanture, ponovo bismo izabrali ovo mesto. Vinarce je simbol dobrih ljudi, sloge i gostoprimstva koje naš narod neguje i prenosi sa kolena na koleno. Pogledajte drugu “Priču sa sela” u nastavku. U slučaju da vam je prva epizoda promakla, možete je pronaći na ovom linku.

O etimologiji ovog mesta poznato je sledeće – priča počinje sa razvojem vinogradarstva, koje uspeva na ovim prostorima u najranijem periodu ljudske civilizacije, zahvaljujući Rimljanima koji su doneli vinovu lozu.

“Vrlo važno je reći da negde sredinom 20. veka Vinarčani su često radeći obične zemljane radove nalazili srebrne novčiće, koji su bili od Latina”, kazao je Naš sagovornik Vladimir. On dodaje da je ovo mesto jedinstveno pošto postoje vinarički rodovi koji traju čak tri stotina godina!

Put nas vodi i do najstarijih sugrađana, a oni imaju i te kako šta da poruče. Ovdašnji putevi nisu u dobrom stanju, jedna je od zamerki koju poručuje sagovornica Radmila.

Fudbalski klub i osnovna škola danas

Fudbalski klub ovog mesta aktivno učestvuje u Jablaničkoj ligi. Tačno pre 62 godine počinje sa radom i od tada je održao kontinuitet u takmičenju.

O povoljnim uslovima za obrazovanje najmlađih u ovom mestu razgovarali smo sa direktorom Osnovne škole “Milutin Smiljković”. Dobre godine i uspesi na brojnim takmičenjima bile su obavezne teme o kojima smo porazgovarali sa direktorom.

“Uspeli smo da nakon 40 godina ogradimo školsko dvorište, da digitalizujemo sve učionica u našoj školi, a uvođenje centralnog grejanja očekujemo sada za letnjeg raspusta”, rekao je direktor ove obrazovne ustanove.

Škola broji 248 učenika, sledeće godine se očekuju 34 đaka prvaka. Nažalost, godine idu, a broj đaka se smanjuje, kaže ovom prilikom naš sagovornik. Ali, ovaj podatak ne ometa rad škole, za koji se, sudeći po osvojenim nagradama, može reći da je na visokom nivou.


“Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ova mala škola, koja je u prošloj školskoj godini imala 43 đaka u osmom razredu, imala jedan fudbalski tim koji je osvojio prvo mesto na opštinskom, okružnom i regionalnom nivou, a na republičkom nivou u Čačku osvojili smo peto mesto”, kaže direktor ove škole.

Zemljoradnička zadruga “Zelena zvezda”

Veliki deo povrća koje kupujete u beogradskim ili drugim domaćim marketima dolazi iz zemljoradničke zadruge “Zelena zvezda”. A da je reč o kvalitetnim i ukusnim proizvodima nema sumnje. Evo i kako izgleda njihova proizvodnja.

Ova zadruga osnovana je 2010. godine, navodi direktor “Zelene zvezde” Đorđe Micić i objašnjava da je glavni razlog bio pronalazak većih kupaca. Danas ova zadruga iz Vinarca broji oko 50 operanata koji plasiraju robu putem zadruge, koja najčešće završi na domaćem tržištu.


U godinama pre početka pandemije zadruga je uspešno izvozila robu u zemlje poput Francuske, Hrvatske i Crne Gore. Međutim, od prethodne godine izvoz prestaje.

Zadruga se pretežno bavi proizvodnjom paradajza, zelne salate, krastavaca, crvene paprike i kupusnjače na otvorenom, a kooperanti zadruge proizvode ostale povrtarske kulture. Proizvodnja se odvija na 10 ha.


Zadruga ima svoje terenske radnike koji daju preporuku ishrane i zaštite. Postoji i služba čiji je fokus da proveri da li na plasiranom povrću postoje ostaci pesticida. Kako Micić navodi, proizvod koji stiže u markete nema ostatke pesticida.

Pored plasmana robe, zadruga često obavlja i pakovanje i prebir robe.

Njihove proizvode najčešće možete pronaći u Delez trgovinskom lancu.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica