Zimska predavanja: Pčelari moraju biti u toku sa trendovima

Zimska predavanja: Pčelari moraju biti u toku sa trendovima

Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada tradicionalno u zimskom periodu organizuje edukativna predavanja svakog ponedeljka za svoje članove na Poljoprivrednom fakultetu Novom Sadu.

 Zimska predavanja za pčelare - © Dejan Budić

Ove sezone je planirano 14 predavanja a 14.01.2019. je održano 6. predavanje po redu i predavač je bio Mladen Krstić, pčelar iz Aleksinca, sa temom „Odgajanje matica novozelandskom metodom (uz prisustvo matice)“.

Kako nam je rekao Veljko Antonić, član izvršnog odbora i blagajnik Društva pčelara „Jovan Živanović“, svake godine u ovom periodu održavaju se predavanja koja obavezno počinju sa okruglim stolom na kojem se sumiraju utisci predhodne sezone a završavaju takođe sa okruglim stolom na kojem se diskutuje o svim temama koje su bile aktuelne u ovom ciklusu zimske edukacije.

Na predavanjima budu obuhvaćene sve aktuelne teme, pčelari praktičari iz cele Srbije prenose svoja lična iskustva sa pčelinjaka koja u mnogome znače pogotovo pčelarima početnicima, profesori sa poljoprivrednog fakulteta sa stručno naučne strane prenesu svoja znanja pčelarima.

Zimska predavanja za pčelare - © Dejan Budić

Milan Bulajić, predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada kaže za portal Agromedia da se iz budžeta udruženja pčelara planski izvajaju sredstva za ovu namenu jer je to potrebno pčelarima da bi bili savremeni i u toku sa svim aktuelnim dešavanjima i trendovima. On kaže da imaju i podršku od Uprave za privredu grada Novog Sada kao i Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada koji im ustupa prostorije.

Bulajić je diplomirani inženjer zaštite bilja trenutno na doktorskim studijama a ujedno je i profesionalni pčelar koji pokušava da pomiri ove dve „sukobljene“ strane.


Po njegovim rečima upravo današnja moderna tehnologija nam omogućava takav pristup integralne zaštite bilja da pčelari ne treba da imaju nikakve bojazni ukoliko se pesticidi koriste u normativima koji su propisani. Saradnja iz medju pčelara i ostalih poljoprivrednika pre svega ratara i voćara treba da je stalna i na obostanu korist i zadovoljstvo.

Zimska predavanja za pčelare - © Dejan Budić

Mladen Krstić, pčelar iz Aleksinca, bavi se pčelarstvom poslednjih 16 godina i specijalizovao se za proizvodnju matica koje godišnje proizvede preko 1000 komada. U profesionalnom pčelarenju zamena matica u pčelinjem društvu se vrši svake dve godine i to je od ključnog značaja za razvoj dobrog pčelinjeg društva i njegovu rentabilnost.


On kaže da je pčelariti sve teže zbog klimatskih promena i bolesti i da je jako važna ishrana pčela preko zdrave paše, zdravo društvo i  kvalitetna matica. Greške koje pčelari prave kad se odluče za proizvodnju matica su brojne, mnogi kupe jenter ili nikot aparat i misle da je to sve, međutim veliku pažnju moraju da posvete starteru i odgajivačkom društvu.

Zimska predavanja za pčelare - © Dejan Budić


Ovom prilikom Krstić je predstavio svim prisutnima način odgajanja matica novozelandskom metodom, kojom se dobijaju matičnjaci a kasnije i matice visokog kvaliteta.  U ovoj metodi koristi se tzv. Snelgrova daska koja služi  za formiranje startera i odgajivačkog društva u prisustvu matice, matica je fizički odvojena od matičnjaka ali se oni odgajaju pod uticajem njenog feromona kao u tihoj smeni i rojevnom nagonu što daje matičnjake dobrog kvaliteta. Ništa se ne prenosi, ne sklanja se matica i ne dodaje iz drugog društva, tako da je novozelandska metoda prilično komforna i lagodna za rad.

Inače na Australija i Novi Zeland magnet su za naše pčelare poslednjih godina i dosta njih se nalazi tamo na privremenom radu. Tehnologija pčelarenja je potpuno različita jer su to velika prostranstva a najpopularniji je med koji se dobija od biljke Manuka koji na našem tržištu košta čak 16000 dinara za kilogram.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica