Protivgradni strelci tužili RHMZ zbog neuplaćenih doprinosa

Protivgradni strelci tužili RHMZ zbog neuplaćenih doprinosa

Protivgradni strelci tužili RHMZ zbog neuplaćenih doprinosa - ©Agromedia

Protivgradni strelci za svoj rad dobijaju 4.000 dinara mesečno. Međutim, više radnika koji obavlja ovaj posao u Srbiji tvrdi da im Hidrometeoroški zavod (RHMZ) nije uplaćivao doprinose.

Protivgradni strelci svake godine skapaju ugovor o privremenim i povremenim poslovima sa Hidrometrološkim zavodom na šest meseci, tako da godišnje ukupno zarade 24.000 dinara, tvrdi jedan od poritvgradnih strelaca za portal Radnik.

Prema izveštaju Državne revizorske institucije, prosečna starost strelaca u 2017. godini je iznosila 52,5 godina, a zbog nedostatka strelaca 2017. godine bilo je neaktivno oko 15% lansirnih stanica.

Iz Republičkog hidrometerološkog zavoda za portal Radnik tvrde da ne raspolažu podatkom o tačnom broju tužbi protivgradnih strelaca zbog neisplaćenih doprinosa, ali da su sve tužbe neosnovane.

„Svi spomenuti doprinosi su uvek isplaćivani istovremeno kada i neto uplate ugovorenih naknada“, tvrde u Hidrometrološkom zavodu.

Međutim, Osnovni sud u Kragujevcu doneo je prvostepenu presudu kojom se obavezuje Republički hidrometrološki zavod (RHMZ) da isplati doprinose za 12 meseci radniku koji radi kao protivgradni strelac, ali su iz RHMZ-a podneli žalbu na ovu presudu tvrdeći da su svi doprinosi isplaćeni.

Iz inspekcije rada kažu za portal Radnik da oni ne vrše kontrolu isplate doprinosa, već da to čini Poreska uprava.

Iz Poreske uprave, sa druge strane, ni podnosiocima prijave ni javnosti ne daju nikakve informacije o nadzorima koje vrše jer, prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, oni se smatraju i čuvaju kao tajni podaci.

Izvor: Radnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica